Sopranistka Pavlína Senić vystoupila v Uherčicch s tenoristou Miroslavem Dvorským, doprovázela je Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Miloše Formáčka. Operní árie prokládala recitace oblíbeného herce Saši Rašilova. Senić zájem diváků nadchl. „Vždycky je pro mě nejdůležitější, aby přišli lidé a byli spokojení. Bylo jich tu na pět stovek, což je fantastické. Vzpomínám, že před pár lety bývalo ještě v banketním sále zámku. Jsem nadšená z toho, že se lidé vrací a že o koncertu řeknou i dalšími, kteří se pak přijdou podívat na další ročník," řekla po koncertu pěvkyně. Jak dodala, vystoupení strhlo i ji. „Zejména při závěrečném duetu z Rusalky, jsem se dojetím téměř rozplakala. Dojmu se poměrně snadno a tohle je hodně silný příběh. Ani jsem nevnímala okolí, až jsem najednou zjistila, že je konec," svěřila se pěvkyně.

Ocenila také spolupráci s šéfem festivalu. „Jsem velmi vděčná, že mě Jiří Ludvík zve a dává mi důvěru, abych si volila repertoár a hosty," dodala Senić.

Prezident festivalu také dal najevo svou spokojenost. „Koncert se opravdu velmi vydařil. Myslím, že to je další krásný dárek k našemu desátému jubileu. Počasí nám přálo, návštěvníci i dražitelé lámaly rekordy a umělci předvedly, jako vždy, skvělé výkony. Velký dík patří především Pavlínce, která k nám jezdí už šestým rokem a se svými hosty nám pomáhá zachraňovat tuto kulturní perlu jižní Moravy," vrátil kompliment Ludvík. Současně vyjádřil naději, že si zámku časem všimne i stát, coby vlastník. „Doufáme, že tenhle velký zájem probudí i stát, aby učinil strategické rozhodnutí a začal zámek náležitě opravovat. Vranovsko trápí velká nezaměstnanost a opravy i následné fungování zámku by prospělo i tím, že by lidem dalo práci," podotkl Ludvík.

Po koncertu následovala tradiční dražba pozoruhodných vín. Kladívka se ujal moderátor Karel Voříšek. Po pěti položkách činil výtěžek šedesát tisíc korun. Pak ovšem přišla závěrečná kolekce pěti francouzských vín. A tu nakonec dvěma dražitelům Voříšek přiklepl za sto dvacet tisíc korun. „Čekali jsme, že dražba bude zajímavá, protože na koncertu bylo několik lidí, jimž osud zámku není lhostejný. Konečný výsledek ale překvapil i nás. Děkujeme dražitelům i všem, kdo do dražby přispívají zajímavými víny," doplnil Ludvík.

Kastelánka Eva Štěpánová odhadla, že z výtěžku půjde opravit tři okna. „Rekordní výnos dražby je pro nás velmi cenný. Předběžně odhaduji, že bychom mohli opravit všechna tři okna Andělské chodby obrácená do hlavního nádvoří. Až budeme mít peníze na účtu, což občas nějakou dobu trvá, oslovíme několik firem a uvidíme, jaké budou nabídky. Pokud vše půjde velmi dobře, chtěli bychom okna vyměnit ještě letos, v každém případě nejpozději do konce června příštího roku, " sdělila kastelánka. Za předchozích pět let vynesly dražby v Uherčicích přes půl milion korun.