Příznivci historie se mohou těšit na historickou výstavu o životě a díle Gundakera z Lichtenštejna i prezentaci toho nejzajímavějšího, co nabízí depozitář tamního muzea.

Slovanskou Epopej tak v Rytířském sále i kapli vystřídá dvaadvacet velkoformátových obrazů hudebníka, výtvarníka a kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze. „Jsem velmi rád, že mohu své obrazy vystavit právě v Moravském Krumlově. Prostory se mi velmi líbí. Obrazy vznikaly v jízdárně valtického zámku nebo venku a jejich zhlédnutí vyžaduje určitý odstup," podotkl Franz.

Projekt Zámek žije!
Start – obrazy Vladimíra Franze a fotografie I. Saudkové
Otec a syn – fotografie Jiřího Slámy a Jiřího Salika Slámy
Život a dílo Gundakera z Lichtenštejna
Napříč časem a krajinou – exponáty z depozitáře muzea

Jeho výstava nese název Start a mapuje umělcovu tvorbu posledních čtrnácti let. Expozici obrazů doprovází černobílé portréty Idy Saudkové. „V dalších dvou místnostech se představí fotografové, kteří pochází z Moravskokrumlovska, a to Jiří Sláma a Jiří Salik Sláma se svým projektem Otec a syn," upřesnil ředitel moravskokrumlov­ského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Navazující interiéry budou patřit Lichtenštejnům i regionální historii, která mapuje Moravskokrumlovsko od doby kamenné až do sedmnáctého století.

Čtveřice výstav dle starosty města Tomáše Třetiny naplňuje záměr města k dalšímu využití zámku. „Mluvíme o nové kapitole kulturní historie města. Naším cílem je oživení této renesanční památky," podotkl starosta Moravského Krumlova.

Za poslední roky prošlo rozsáhlou rekonstrukcí první patro východního křídla zámku, které se společně s Rytířským sálem a kaplí změnilo ve výstavní prostory. Město společně s vlastníkem zámku, společností Incheba, usiluje o získání financí na opravy kněžnina bytu a zámecké věže. Pomoci by měly norské fondy.

Pro návštěvníky
Již od nadcházejícího víkendu budou moci zájemci zavítat na moravkokrumlovský zámek. Otevřeno bude zcela výjimečně také o Velikonočním pondělí. Zámek bude přístupný v dubnu a květnu pouze o víkendech od deseti hodin dopoledne do páté hodiny odpolední. Od června do září bude otevřeno každý den kromě pondělí. Základní vstupné činí 80 korun, snížené pak 60 korun. Čtyři rozdílné výstavy budou součástí jednoho prohlídkového okruhu.