Příznivce filmů čeká týden ve znamení dokumentů ve Znojmě, které se tak již potřetí připojí k mezinárodnímu festivalu Jeden svět. Letošním tématem, které spojuje všechny promítané snímky, je práce. Diváci znojemského kina Svět mají šanci zhlédnout hned osm snímků, a to od středy šestadvacátého března. Samotný festival je třídenní, jeho součástí jsou i projekce pro školy, které potrvají do druhého dubna. Na jednu z besed, které jsou součástí promítání, zavítá i Jakub Szantó, zpravodaj ČT na blízkém východě.

Program
26. 3. 2014
18.00 S chutí do toho!, režie: Konstantin Faigle
20:30 Počátky, režie: Linda Kallistová Jablonská

27. 3. 2014

16.00 Olga, režie: Miroslav Janek
18.00 #chicagoGirl, režie: Joe Piscatella
20:30 Velká noc, režie: Petr Hátle

28. 3. 2014
17.00 Všechno je možné, režie: Lidia Duda
18:00 Projekt příroda, režie: David Bond
20:30 Mých posledních 150 tisíc cigaret, režie: Ivo Bystřičan

Zdroj: www.jedensvet.cz

Letošní ročník Jednoho světa se snaží upozornit na to, že zaměstnání jako zdroj obživy je každodenním tématem pro řadu lidí. Práce lidi spojuje, protože ji řeší všichni. Nejen ti, kdo ji hledají, ale i ti, kteří se bojí, že o ni přijdou. Práce trápí i příliš zaměstnané lidi, kteří v ní musí trávit příliš času a přicházejí tak zcela o svůj soukromý život. „Práce je pro všechny velké téma. Do budoucna se společnost bude potýkat s tím, že pracovní příležitosti ze světa postupně mizí. Pracovních míst a zaměstnání ubývá," přiblížila ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Snímky festivalu Jeden svět měli šanci zhlédnout lidé v Praze a nyní promítání pokračuje v dalších třiatřiceti městech republiky. Úvodní snímek, který potěší znojemské diváky, nese název S chutí do toho!

„Zaujal nás už svým původním pracovním názvem Čest práci! Nechali jsme se jím inspirovat a připravili pro zahajovací večer občerstvení v retro stylu," přiblížila produkční Znojemské Besedy Jana Alexová.

Film režisérky Lindy Kallistové Jablonské Počátky vidí problematiku práce z pohledu dětí opouštějících dětské domovy. „Kromě on-line rozhovoru s autorkou připravujeme také besedu s Josefem Perličkou ze znojemského dětského domova," doplnila Alexová s tím, že i Počátky zařadili pořadatelé do středečního programu.

Ve čtvrtek bude následovat snímek Olga, který je životním příběhem Olgy Havlové. „Násilné konflikty v našem světě přiblíží film o současné Sýrii #chicagoGirl, o aktuální situaci si pohovoříme také s Jakubem Szántó, zpravodajem ČT na blízkém východě," doplnila produkční Besedy.

Za film Velká noc, který přibližuje realitu nočních ulic, získal režisér Petr Hátle cenu za nejlepší český dokument na festivalu v Jihlavě. Snímek mohou lidé vidět v kině Svět ve čtvrtek.

Pátek pak bude patřit snímkům Všechno je možné, David Bond a Mých posledních 150 tisíc cigaret.

Festival Jeden svět je jedním ze základních projektů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

„Festival se přesune čtyřiadvacátého března do Bruselu, kde také druhého dubna slavnostně skončí," podotkla mluvčí festivalu Tereza Hronová s tím, že letos se jednalo o šestnáctý ročník festivalu, který divákům nabídl celkem sto šest dokumentů v jedenácti tematických kategoriích.