„Je dobře, že se letos sešlo tolik masek. Mohli jsme díky tomu vytvořit dvě skupinky, a to po jedenácti a dvanácti lidech. I když harmonika byla jen v jedné, druhou doprovázel alespoň vozembouch. I ten dokázal připravit tu správnou veselou masopustní náladu. Nás chodívalo třeba jen sedm, a to jsme osmadvacet kilometrů po celém Vranově obcházeli od osmi ráno třeba do devíti večer,“ řekla Elena Háblová, která průvod pomáhala organizovat.

V Citonicích zase průvod vyrazil za doprovodu celé dechové kapely. „Je dobře, že se tradice udržují. Je veselo a lidi to dá dohromady,“ pochvaloval si starosta Citonic František Molík, který po vsi chodil spolu s velkou skupinou masek.

Masopust je třídenní lidový svátek, který se slavil ve dnech předcházejících Popeleční středě. Tou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust. Tradičními maskami v masopustních průvodech býval medvěd s medvědářem, nebo třeba i kůň, vodník a další roztodivné bytosti.