Festival získává dobré jméno i v zahraničí. Do Znojma míří zahraniční hvězdy evropského i světového formátu. Pořadatelé ale nechtějí, aby se z příjemné místní akce stala neosobní záležitost. „Chceme si i v dalších ročnících udržet rodinnou vinařskou atmosféru,“ naznačuje Ludvík.

Na co bude lákat návštěvníky letošní festival?
Celou dramaturgii festivalu určuje scénické oratorium Svár duše s tělem. Napadlo nás to díky titulu. Svár duše s tělem je krásné téma. Látka je sice hrozně stará, ale je velmi nosná a funkční i v dnešní době. Téma lze chápat jako boj nebo rozhovor mezi tělesnem a duševnem. Každý z nás podobný boj minimálně jednou v životě svedl. Každý se zde může najít.

Kdo je autorem opery? Můžete o ní prozradit něco bližšího?
Autorem oratoria Svár duše s tělem je italský skladatel Emilio de' Cavalieri. Muzikologové tvrdí, že je „laboratoří opery“. Dílo položilo základ barokní opeře a vzniklo ze snahy o oživení antického hudebního dramatu.

Koho se vám podařilo získat ke spolupráci?
Do Znojma přijala pozvání vynikající česká operní pěvkyně, mezzosopranistka Markéta Cukrová. Jedné z hlavních rolí se ujme vycházející hvězda Tadeáš Hoza. Režírovat bude osvědčená Laďka Košíková, která dělá opravdu vynikající choreografie. Do týmu jsme přibrali Tomáše Hanzlíka z Olomouce, který se postará o scénickou a kostýmní výpravu. Troufám si říct, že výsledkem bude opravdu pěkné dílo, které se již nyní skvěle rodí umělcům pod rukama.

Petrovická doškovice.
Došková chalupa v Petrovicích představí lidem módu první republiky

Do jakých prostor oratorium ve Znojmě zasadíte?
Opět jsme si vybrali kostel svatého Michala. Letos se pravidelní návštěvníci musí připravit na příjemnou a podstatnou změnu. Operou, která bývala v minulých ročnících vrcholem festivalu, letos začínáme. Je to kvůli dramaturgii, opera bude žít dál během festivalu. Začínáme duchovním tématem. Navazují na ně další představení. Na konci festivalu budeme na nosné téma reagovat světským tématem. Získali jsme největší hvězdu, kterou jsme kdy měli. Přijede soubor Il Giardino Armonico, který je podle mého mínění nejlepším barokním orchestrem světa, se sopranistkou Annou Prohaskou. Jejich program s názvem Had a oheň je velice citově a fyzicky zabarvený. Koncert bude o samotném prvotním hříchu.

Jak vidno, o světové hvězdy nemáte nouzi. Je zřejmě čím dál snazší, získat je pro spolupráci?
Rok od roku se o nás více ví. Hvězdy se navzájem ptají, jestli do Znojma přijet, nebo ne. Dostáváme se postupně do nejvyšší ligy mezi evropské festivaly. Chceme si ale dál udržet rodinnou vinařskou atmosféru.

Máte v rukávu něco netradičního nebo neočekávaného?
Chceme vnést do festivalu i trochu legrace a úplně nové vize. Ve velké prelatuře Louckého kláštera bude „keramický koncert“. Vokální kvintet společně s rytmikami budou hrát na znojemskou keramiku. Vystoupení se koná u příležitosti výročí znojemské keramičky.

Co si pro své příznivce připravil patron festivalu Pavel Šporcl?
Oba koncerty, na kterých se letos Pavel Šporcl představí, jsou spojené s tématem festivalu. Sólový koncert bude o tom, že tělo bude reprezentovat „ďábelský“ Paganini a Bachova hudba ztvární duši. Na druhý koncert, kde zazní Mendelsohn, Bartoldy a Čajkovskij, přizve svého bratra Petra a také Karla Košárka.

Koncert v Uherčicích a dražba vín jsou již stálicí v programu, bude tomu tak i letos?
Plánujeme benefiční koncert Clarinet Factory, který bude zábavný a uvolněný. Uherčice nyní dostaly peníze na alespoň částečnou rekonstrukci. Svou pozornost proto upřeme do Louckého kláštera, který je také národní kulturní památkou. Hlavní dražba vín bude právě v Louce, která potřebuje finanční injekci.

Kdo je Jiří Ludvík:
• Prezident Hudebního festivalu Znojmo.
• Pedagog na gymnáziu Dr. Karla Polesného ve Znojmě.
• Houslista v Cimbálové muzice Antonína Stehlíka.
• Vedoucí sboru, který působí při gymnáziu.
• Pomáhá vést dětský folklorní soubor Veltlínek.
• Organizuje kulturní program na českém biatlonu.
• Baví ho s přáteli vyrábět víno.