„Na úvodní koncert Petera Lipy i čtvrteční koncert irského kytaristy Philla McDermotta s jeho českým kvartetem již zbývá posledních pár lístků. Utěšeně se plní i další dny. Divákům mohu jen doporučit, aby využili možnosti koupit vstupenky právě v předprodeji, protože pokud přijdou až na koncert, nemusí už být k dispozici kvalitní místa," uvedl president festivalu Jiří Ludvík.

Jak dodal, zajímavý zážitek přinese už středeční koncert patrona festivalu ve znojemském Městském divadle. „Některé písně Petera Lipy zazní ve speciálním aranžmá pro Bromův orchestr, na programu budou také jazzové standardy, jiné skladby, než posluchači od Petera Lipy běžně slýchají. Právě pro ojedinělý program koncert bude koncert také nahrávat Český rozhlas," dodal Ludvík.

Pátek bude již tradičně patřit jazzové noci v klubech. Svou premiéru na tomto festivalu odehrají mladí znojemští hudebníci z uskupení Jazzy Talking. „Už jsme hráli na letním festivalu, ale na Jazzfestu vystoupíme poprvé. Hrajeme v M-centru od půl deváté večer a chystáme jedna jazzové evergreeny, jednak méně známé autory jako je francouzský skladatel Claude Boling, který velmi zajímavé propojuje vážnou hudbu a jazz," řekl pianista kapely Michal Smrčka.

Jak dodal, Jazzfest stál i u počátku toho, že se skupina mladých znojemských muzikantů rozhodla dát dohromady jazzovou formaci. „Kolem festivalu jsem se pohyboval a jeden z koncertů na prvním ročníku Marka Weisse a mně oslovil natolik, že jsme se rozhodli něco podobného hrát taky a z toho pak vznikl Jazzy talking," vysvětlil Smrčka.

Páteční program nabídne mimo jiné také koncert hollabrunnské Stadtmusik v Městském divadle, další znojemskou kapelu Jazz Hunter v Harvartu a nakonec Tres Quatros Kvintet v hospůdce Na Věčnosti. „Jazzová noc končívá u nás Na Věčnosti už pravidelně. Bývá plno, protože se sejdou i lidé, kteří byli na předchozích koncertech. Atmosféra je většinou příjemná, dramaturgii obstarává festival a umí vybrat kapelu, která se do naší hospůdky," řekl šéf domu Na Věčnosti Ivo Bílek.

Presidenta festivalu Ludvíka těší, že na Jazzfestu hrají i znojemské kapely. „Je dobré, že můžeme ukázat, že Znojmo má nejen divácké, ale také muzikantské jazzové podhoubí. Ve Znojmě jsou nyní čtyři kapely, které se zcela nebo zčásti věnují jazzu a tři z nich na festivalu hrají," podotkl Ludvík.

V sobotu festival nabídne již tradiční Mrznoucí jazz u radniční věže. Jak moc mrazivá tentokrát sobota bude, zatím není jisté, ale dixeland v podání Kouda´s Quartetu bude mezi devátou hodinou a polednem znít centrem města v každém případě. „I letos spolupracujeme s vinaři v Novém Šaldorfu na jejich Kopání písku pro Vídeň. V půl osmé večer začne taneční večer s brněnským swingovým bigbandem Jazz Archiv, který pořádáme už podruhé. Příležitostí zatančit si swing s velkým orchestrem ve Znojmě mnoho není, proto věřím, že sál bude plný. Navíc si letos lidé mohou o přestávkách pod vedením profesionálního páru své taneční kroky nacvičit nebo vylepšit," přiblížil předposlední festivalový večer Ludvík.

V neděli pak sedmý Jazzfest uzavře koncert Ivana Mládka a jeho BanjoBandu ve velkém sále bývalého okresního úřadu na náměstí Armády.