Jedním z těch, které políbila sama Thálie a rozhodl se svým herectvím bavit publikum, je Petr Příkazský z Miroslavských Knínic. Již několik let je členem Lesonické ochotnické sešlosti. Letos je nedílnou součástí představení nazvaném A je to v pytli! „Jedná se o situační komedii ze současného Londýna. Každou premiéru bereme zodpovědně a než si troufneme předstoupit před diváky, máme za sebou padesát nebo šedesát zkoušek. Na nezájem diváků si nemůžeme stěžovat. Jednotlivé termíny jsou vyprodané dlouho dopředu a dokonce musíme přidávat další," liboval si Příkazský.

Dodal, že ho nepřestává překvapovat, kolik lidí dává o víkendech přednost před televizní zábavou ochotnickému divadlu. „Je vidět, že se dobře baví. Do každé hry dáváme ze sebe úplně všechno. Navíc rok od roku zájem o naše představení roste. Pokaždé nás ale svírá velká nervozita, než se rozevře opona. Diváci nám často velkoryse odpustí i drobné neúspěchy a pokaždé nás povzbudí potleskem," pookřál herec Příkazský, který si velmi cení pořádané přehlídky. Míní, že je to pořadatelsky náročná akce, která umožní ochotníkům zhlédnout představení i ostatních souborů.

Poprvé přišli organizátoři v Krumlově s nápadem na festival regionálních divadel v roce 2012. Loni se příznivci ochotníků museli obejít bez dvoudenního ochotnického setkání kvůli zateplování a dalším úpravám Sokolovny, v které sídlí i kinosál. „Divákům letos nabídneme šest různých souborů. Myslíme i na děti, proto jsme zařadili na sobotní odpoledne hned dvě pohádky. Festival budou uvádět Marek Ostrovský a Jiří Nejedlý. Mezi představeními zahraje místní oblíbená kapela Hurikán," sdělil šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Přehlídku pořádá proto, že amatérské divadlo má v regionu velkou tradici a diváci chodí na představení právě proto, že chce vidět na jevišti své sousedy nebo známé.

Podobnou tradici založila před lety Martina Výhodová, která je režisérkou Dobšického národního divadla. Do Dobšic zvala soubory z celé republiky. Nyní se její svěřenci chystají zavítat na krumlovský festival. „Sehrajeme pohádku O strašidlu Bublifuk. Na přehlídku do Krumlova jezdí náš soubor pravidelně a jsme rádi, že o nás mají zájem," podotkla Výhodová.

Do kinosálu se chystá například i Milana Ostrovská. „Těším se mimo jiné i na lesonické ochotníky, které jsem nestihla na jejich premiéře," řekla Ostrovská.

Předprodej vstupenek zajišťuje kulturní středisko, vstupenky si mohou zájemci koupit i na místě před představením. Vstupenka na jeden festivalový den vyjde na osmdesát korun.

program přehlídky
Pátek 8. 4. 2016
17.10 – Konec šejků v Čechách
(Eďas, Moravský Krumlov)
20.00 – Dívčí válka
(Zámecké ochotnické divadlo Jaroměřice nad Rokytnou) 

Sobota 9. 4. 2016
13.00 – Loutkové divadlo zase trochu jinak
(ADS Špalek Moravský Krumlov)
15.00 – O strašidlu Bublifuk
(Dobšické národní divadlo)
17.00 – 1+1=3
(Pohoda Pohořelice)
20.30 – A je to v pytli!
(LOS Lesonice)
Zdroj: www.meksmk.cz