Organizátoři namíchali znojemskému publiku pestrý koktejl. V rámci svého evropského turné na přehlídce například zahraje oceňovaná venezuelská kapela Big Mandrake spojující ve své hudbě prvky ska, punku a rocku.

„Akce nabídne ale i další originální písničkáře nebo muzikanty, kteří se pohybují na hranicích jazzu, folkloru a dalších žánrů," pozval za organizátory předseda sdružení Na Věčnosti Ivo Bílek.

Novinkou bude nedělní projekce animovaných filmů, festival pak doplní divadla pro malé i velké, výtvarné workshopy či tradiční gurmánská nabídka.

Lidé si na přehlídce budou moci poslechnout desítku kapel. Čekají je i hned dvě nominované na hudební ceny Anděl. „Polsky zpívající a vycházející hvězdě tuzemské alternativní folkové scény Beatě Bocek v ruce sluší kytara i akordeon," nabídl Bílek.

Elektronickou podobu alternativní hudby zase předvede kapela Vložte kočku, hrající v nezvyklé kombinaci elektrohousle, bicí a piano.

„Návštěvníci akce se ale mohou těšit i na mix jazzu a folklorní hudby v podání Jury Wajdy a jeho tria nebo živelnou Lesní zvěř. Na Šramlfestu letos vystoupí i dlouholetý spolupracovník Ivy Bittové, kytarista Vladimír Václavek spolu s trumpetistou Oskarem Törökem," nastínil dramaturg festivalu Jan Krejčí.

Nedočkavci se mohou do šramlfestové nálady dostat už ve čtvrtek, kdy v hospůdce Na Věčnosti vystoupí na koncertu skupina Traband. „Bude to takové neoficiální zahájení festivalu," řekl Bílek.

Neméně zajímavý bude i divadelní program. Pro malé návštěvníky si jihlavské divadlo De Facto Mimo připravilo improvizace a písničky na motivy textů Aloise Mikulky.

Propojení žonglérských a akrobatických technik s mimickou akcí zase předvede divadlo Služebníci Lorda Alfréda.

Na výtvarné části festivalu se podílejí studenti z Brna. „Tradiční výstava ve svatováclavské kapli bude prezentovat studenty výtvarných oborů Masarykovy univerzity," uvedla Andrea Dohnalová z organizátorského týmu.