I přes pracovní vytížení si prezident festivalu najde čas na odreagování. „Snažím se najít si aspoň hodinu každý den na svou malou dceru, jinak jsem absolutně vytížený," líčí Ludvík.

To nejtěžší jej ale podle jeho slov teprve čeká. „Ani po konci festivalu si neoddechnu, protože se musí všechno uklidit a vyúčtovat," vysvětluje Ludvík.

A kde vlastně vzešel před lety nápad na pořádní festivalu, který během svého trvání získal prestiž nejen doma, ale i daleko za hranicemi regionu? Podle Jiřího Ludvíka kde jinde než u sklenky vína. „První myšlenka vznikla ve sklepě s dirigentem Romanem Válkem, kdy jsme si položili otázku, jak je možné, že takové město, jako je Znojmo, nemá nějaký zajímavý hudební festival," vypráví Ludvík.

A tak se zrodil Hudební festival Znojmo, který jako jediný v celé republice produkuje svoje vlastní operní představení.

A právě organizace operní části festivalu považuje jeho prezident za největší oříšek. „Dalo by se to přirovnat k takové menší továrně, která na tři týdny musí okamžitě fungovat. Tam vidím obrovskou náročnost z hlediska zařizování, všichni se musí někde ubytovat a taky potřebují jíst a pít. Každý umělec je navíc osobnost, takže je i potřeba všechny zklidnit, aby se mohli soustředit jen na svůj výkon," komentuje.

Do konce letošního hudebního festivalu zbývá ještě pár dní, práce je stále dost. „Na čtvrtek chystáme Výlet s rodinou Mozartových, v pátek zase obšťastníme milovníky cimbálové muziky a v sobotu k nám z Vídně zavítá velká operní hvězda Rafael Fingerlos, abychom v neděli mohli v přírodě vše zdárně ukončit," uzavírá Jiří Ludvík.

KLÁRA TESAŘOVÁ