Piano se má podle plánů v ulicích objevit už začátkem května. „Chceme nově akci rozšířit nejen o druhé piano, ale také o malou knihovničku a šachovnicový stolek. O nejvhodnějším místě jednáme se znojemskou radnicí," dodal Krainer.

Projekt piana v ulicích se zrodil už roku 2011, kdy Ondřej Kobza začal umísťovat piana po svých pražských podnicích. Poté začal nepřehlédnutelné hudební nástroje stavět na venkovní prostranství a v případě nepřízně počasí zakrývat plachtou. Reakce, jaké piano u kolemjdoucích vyvolávalo, ho přivedly k nápadu tento model rozšířit i do jiných měst České republiky.

Na sociálních sítích vznikly i speciální skupiny, kde lidé nabízejí stará piana. „Vzhledem k tomu, že jsem všechna piana koupil za své peníze, založil jsem skupinu Hithit, v níž zájemci mohou na projekt finančně přispět," poznamenal již dříve Kobza.

Zajímavé zpestření vítají především hudbymilovní a spíše mladší lidé. „Je to super akce, jen doufám, že to tady u nás ve Znojmě taky vydrží. Viděla jsem piana už dřív v Praze," okomentovala studentka Tereza Hawlitzká.

Loňská premiéra se ve městě neobešla bez problémů. Kvůli vyhrávání v půl třetí ráno odešel jeden kolemjdoucí hudebník s pokutou. Jindy zase neznámý vandal poničil židli, která u piana stála.

JAKUB STRIEGLER