Festival pořádá Městské kulturní středisko v Moravském Krumlově ve spolupráci s desítkami měst a obcí. „Čtyřdenní festival představí profesionální soubory loutkových divadel z celé republiky. Funguje tak, že každé zúčastněné město či obec zaplatí tisíc korun a vstup je pak na všechna představení zdarma," uvedl ředitel kulturního střediska Bořivoj Švéda s tím, že zbylé náklady hradí významný partner, kterým je energetický gigant.

V pátek se bude hrát například v Jamolicích, Medlicích, Bohuticích, Rešicích, ale také třeba v Jemnici. „My se festivalu účastníme třetím rokem. Krumlov nás oslovil a protože chceme dělat kulturu pro naše obyvatele, tak jsme na účast kývli. Poplatek je spíše symbolický," řekl starosta Bohutic Pavel Štefka.

Podle prvního muže Bohutic loutkové divadlo na vesnici patří. „Loni na něj přišla asi stovka dětí s rodiči a děti loutky doslova hltaly. Je vidět, že loutkové divadlo mají lidé stále rádi," doplnil Štefka.

V sobotu se bude hrát například v kulturním domě v Běhařovicích, ve vedrovické sokolovně či v Obecním domě v Olbramovicích. V neděli se pak dětské oči rozzáří před loutkami v Třebíči, Miroslavi či Rakšicích. Mezi soubory jsou například Divadlo M. Kopeckého, Divadlo staré herečky, divadla Krab, Kuba, Totem, Maká, Nána divadélko nebo Cirkus žebřík Miloš. Většina představení se hraje odpoledne.

Bližší informace o festivalu a jednotlivých představeních najdou zájemci na webu Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově.