„Na úvodním koncertu zazní symfonická báseň Morava, zbrusu nové dílo Vladimíra Franze. Stále ji ještě dokončuje, mluvil jsem s ním nyní na vernisáži v Moravském Krumlově a ujistil mě, že si celý květen vyhradil právě na její dokončení," uvedl president festival Jiří Ludvík. Spolu s Franzovou Moravou zazní v loucké jízdárně nedaleko řeky Dyje také Janáčkův Dunaj a Smetanova Vltava.

Vladimír Franz tak letos prožívá takříkajíc znojemské období. Vedle chystané hudební premiéry se totiž představuje jako malíř na sezonní výstavě v Moravském Krumlově. I za výstavou na tamním zámku přitom je zprostředkovaná inspirace lidmi kolem znojemského festivalu, konkrétně jeho uměleckého ředitele. „Hledali jsme ústřední nápad a tahák, který by přilákal návštěvníky do Krumlova. Myšlenka pochází z hlavy Romana Válka, který u nás spolupořádá festival Hudba pro Slovanskou epopej. S panem Franzem jsme se sešli na podzim na vernisáži na brněnském Špilberku a dohodli se na tom, že si prohlédne krumlovský zámek a nakonec jsme se domluvili na výstavě jeho velkoformátových obrazů," vysvětlil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Po zahájení s Franzem se jubilejní festival ponese v duchu francouzského hudebního baroka a české hudby. „Představíme hudbu Jeana-Philipe Rameaua, která je velmi specifická. I proto jsme se rozhodli dát více prostoru české hudbě, na kterou se nás mnoho lidí ptá," řekl Ludvík.

Rameauova opera Platée bude druhým vrcholem festivalu. „Dosud jsme hráli spíše vážnější kusy, letos jsme pro změnu vybrali komickou operu. Hlavní hrdinou je žabí víla, která se stane obětí intrik bohů. Juno totiž žárlí na Jupitera a on ji chce naštvat, proto předstírá, že se zamiloval do žáby, která to ale bohužel vezme vážně," přiblížil zápletku umělecký ředitel festivalu Roman Válek. Jak dodal, opera bude mezinárodní podnik. „Získali jsme ke spolupráci mladou francouzskou režisérku Constance Larieau a v hlavní roli se představí kontratenor Jean Francois Lombard," doplnil Válek.