„Těšit se mohou na divadla vážná i legrační, „řachandy" i alternativu, hry pro děti i dospělé. Symbolem akce se jistě stane obří šapitó, které bude postaveno na Horním náměstí," uvedla produkční pořádající Znojemské Besedy Jana Alexová.

Ve Znojmě se tak ještě více rozšíří pestrá nabídka kulturních akcí. „Své si nyní najdou nejen milovníci vážné hudby, popu i alternativní scény, ale nově také všichni milovníci divadla.

Slavnostní zahájení je naplánováno na středu čtrnáctého srpna v Městském divadle," přiblížila Alexová.

Aby se začalo pěkně zvesela, nabídne Divadlo Do Houslí s mrazivou komedii, Když se zhasne. „Ta velmi humorně vypráví o peripetiích zámožného manželského páru z vyšší newyorské společnosti při jejich snaze o rozvod s co nejmenší finanční újmou," popsala produkční.

Druhý přehlídkový den mohou zájemci navštívit hned dvě představení. „Jedno tradiční znojemské od Divadelního spolku Rotunda, které zahraje v Hradebním příkopu svoji osvědčenou klasiku, Komedii o zkrocení. Naproti tomu budou moci ti, co Rotundu již viděli, zajít do kina Svět na přenos děsivého představení Frankenstein v podání Národního divadla Londýn," informovala Alexová.

O víkendu se pořadatelé soustředili také na dětská představení. „Každý den, od pátku do neděle, vždy v pět hodin odpoledne, zahrají divadelníci pro děti. Páteční večer pak bude patřit odkazu Václava Havla a velmi působivé hře motivované jeho dopisem, který v roce 1975 napsal tehdejšímu prezidentovi Gustávu Husákovi. Hra se jmenuje Havel píše Husákovi, a nastudovalo ji divadlo Feste. Zahrají dva skvělí herci Jan Grundman a znojemským rodák Pavel Gajdoš. Lákat bude jistě všechny milovníky tanečního divadla, neboť obsahuje mnoho působivých pohybových kreací," sdělila Alexová.

V pondělí pak do Znojma přijede do divadelní autobus. Bude to Divadlo Bufet se svým Autobufem, uzpůsobeným na hlediště i jeviště. Zaparkuje na Masarykově náměstí a odehraje dvě večerní představení. Jedno vesele lechtivé s názvem Prasečiny a druhé „jen" veselé s názvem Řidič," přiblížila produkční.

Divadlo Bufet však bude bavit i přes den v Obrokové ulici krátkou hrou Plovárna.

První znojemskou divadelní přehlídku zakončí nonverbální pohybové plenérové divadlo ve středu jednadvacátého srpna na nádvoří Minoritského kláštera.

Podrobný program je k dispozici v turistickém infocentru v Obrokové ulici nebo na facebooku Znojemské Besedy.