K nehodě vyjížděli záchranáři o posledním červencovém pátku. „Ve čtvrt na čtyři odpoledne se na této křižovatce střetla dvě osobní auta. Pravděpodobně tam nedal přednost v jízdě padesátiletý řidič z našeho regionu. Bezprostředně po události nadýchal 2,33 promile alkoholu,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Podle několika důvěryhodných zdrojů byl jedním z řidičů právě znojemský zastupitel a předseda dopravní komise Jan Blažíček. Jeho vyjádření se redakci Deníku Rovnost nepodařilo získat. V úterý nezvedal svůj mobilní telefon a nereagoval ani na SMS.

Podle policie se v případě nejspíše bude jednat o trestný čin. Podle zákona se tak posuzují řidiči, kteří nadýchali více než jedno promile alkoholu. „V souvislosti s touto dopravní nehodou jsme zahájili trestní řízení, shromážděné důkazy nasvědčují tomu, že byl spáchaný trestný čin,“ upřesnila v úterý Drahokoupilová.

Konkrétního člověka policisté zatím neobvinili.

Jednoho mrtvého a několik zraněných si vyžádala úterní dopravní nehoda na 175. kilometru dálnice D1 u Říčan na Brněnsku ve směru z Brna do Prahy.
Na dálnici u Říčan se srazila tři auta. Jeden člověk zemřel. Šest zraněných

Pro ohrožení pod vlivem návykové látky pachateli hrozí až rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. O řidičský průkaz může přijít na jeden rok až deset let.

Zda bude mít nehoda pod vlivem alkoholu vliv také na další působení bývalého místostarosty Znojma v dopravní komisi případně zastupitelstvu města, není nyní jasné. „Nikdo mě o tom neinformoval, je to pro mě novinka. Předpokládám, že by se jakýkoli předseda jakékoli komise města měl v podobné situaci sám rozhodnout, zda by měl dál v komisi působit,“ řekl k případu místostarosta Znojma Jan Grois. V případě, že bude případně veřejně známý verdikt, měla by se podle Groise k celé věci vyjádřit i rada města.

Blažíčkův stranický kolega, občanský demokrat Vojtěch Fabík, který je zároveň prvním místopředsedou oblastního sdružení ODS, vidí za problémem Blažíčka osobní selhání. „Vím o tom jen zprostředkovaně a nemám k tomu podrobnější informace. Je věcí místního sdružení ODS, jak se k tomu postaví. Oblastní rada není nadřízena. Tak to dnes je u nás nastavené. Kolega Blažíček by se k tomu měl nějak postavit, ale je to na jeho osobním rozhodnutí,“ myslí si Fabík.

Nepříjemná událost může podle politologa mít negativní důsledky nejen na Blažíčkovu případnou další politickou kariéru, ale i pro občanské demokraty v regionu. „Politik se k takové věci může postavit dvěma způsoby. První, který známe i z jiných případů, je ten, že takový politik zapírá, případně pozitivní test na alkohol se snaží svést na nějaké léky, prostě se snaží z věci vyvinit,“ naznačil politolog Miloš Gregor.

Druhý případ je podle Gregora takový, že dotyčný tvrdí, že je třeba v těžké životní situaci, něco se mu stalo a snaží se získat odpuštění u veřejnosti. „Ovšem na takového politika se dá snadno útočit. A to i na stranu, kterou reprezentuje, a která v případě, že jej i dál nominuje, přebírá jistou zodpovědnost a záštitu nad tím, že vlastně schvaluje takové jednání,“ uzavřel Gregor.

Václav Hovorka
Zemřel znojemský aktivista Václav Hovorka