Šest lidí se poranilo v autobuse. Oděrky utrpěl i Polák. Tři zraněné ošetřili záchranáři na místě a čtyři odvezli do nemocnice. „Do nemocnice v Blansku záchranáři odvezli jednu ženu a dvě děti s lehčími zraněními. Jedno dítě s podezřením na těžší otřes mozku odvezli do Brna. Ostatní zranění byla lehká, povrchová," řekla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Místo nehody bylo neprůjezdné a dopravu v tomto úseku řídili policisté. „Do linkového autobusu, který jel po hlavní silnici, narazilo na křižovatce ulic Leoše Janáčka a Havlíčkova osobní auto Seat. Pětapadesátiletý řidič nedal autobusu přednost," uvedla policejní mluvčí Iva Šebková s tím, že dechová zkouška na alkohol byla u obou řidičů negativní.

Že za volantem seatu seděl náměstek hejtmana Polák, nepotvrdila. „Totožnost muže, který řídil osobní auto, nemohu sdělit," řekla Šebková.

Nehodu ale Deníku Rovnost potvrdil sám Polák. „Měl jsem jen odřenou levou ruku. Šel jsem i normálně do práce," uvedl náměstek.

Náměstek jihomoravského hejtmana Ivo Polák.O příčině nehody se ale bavit nechtěl. „Zatím vše zkoumá dopravní inspektorát. Já jen dostal zprávu o předběžné škodě. Pak jsem se informoval o zdravotním stavu lidí z autobusu. Prý jsou v pořádku. To je pro mě to nejdůležitější," upozornil Polák.

Autobus městské hromadné dopravy projížděl ulicí Janáčkova ve směru od ulice Sadová. Musel se vyhýbat zaparkovaným autům po pravé straně a jel částečně v protisměru. Shora z vedlejší ulice do něj narazil seat. „Testovali jsme právě půjčený, zbrusu nový mercedes. Výši škody zatím neznáme," řekl Richard Maňoušek z dopravní společnosti ČAD Blansko.

Diskutující na webu Blanenského deníku Rovnost pod jménem Buj si myslí, že by bylo zřejmě lepší, aby autobusy po ulici Leoše Janáčka nejezdily. Ale projížděly přes sídliště Podlesí nebo ulicí Erbenova. „Problém je v tom, že když bus jede ve směru od Sadové, tak celou cestu jede v protisměru. A je dost běžné, že ty autobusy jedou dva hned za sebou. Toto byla sranda havárka. Jen plechy a nic moc zranění. Ale vidím často, jaké dopravní situace tam vznikají. Proto bych se přimlouval, aby ty busy jezdily přes Podlesí a nebo nad Erbenkou.

Richard Maňoušek z ČAD Blansko připustil, že průjezd autobusů blanenskou ulicí Leoše Janáčka je velmi problematický. Kvůli autům, které parkují na okraji chodníku. Jenže není díky kratší trase tak nákladný. „Auta zde mohou parkovat sice jen po jedné straně, ale i tak je tudy pro naše řidiče průjezd komplikovaný. Musejí se autům vyhýbat a částečně tak jedou v protisměru. Mohli by sice jezdit přes Podlesí, jenže to by se prodražilo, protože je to delší cesta," dodal Maňoušek.

Podle politologa Lubomíra Kopečka by Polákova nehoda mohla ovlivnit mínění lidí před krajskými volbami. Polák je na kandidátní listině sociálních demokratů na osmém místě. „Ze srážky by ale musel někdo udělat velké téma. Například opoziční politici z občanských demokratů nebo TOP 09, kteří by událost začlenili do negativní kampaně. Nedovedu si ale představit, že by nehoda s lehce zraněnými cestujícími mohla úplně změnit výsledky voleb," okomentoval Kopeček.