Podle indexu jedné z pojišťoven patří navíc řidiči z regionu k nejvhodnějším klientům, řadí se totiž na samotnou špici celostátního přehledu šoférů s nejmenšími škodami.

Za první půlrok letoška zahynuli na silnicích Znojemska a Krumlovska už tři lidé, je to ale o dva méně než za loňský půlrok.

„Patnáct dalších utrpělo těžká a pětaosmdesát lehká zranění," sdělila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Hmotné škody při těchto nehodách o téměř šedesát tisíc korun přesáhly hranici třinácti milionů korun.

„Za stejné období loňského roku byly přitom škody o sto sedmasedmdesát tisíc nižší," podotkla mluvčí.

Mírný nárůst škod nic nemění na tom, že řidiči ze Znojemska jsou zajímavými klienty pro pojišťovny. Nasvědčuje tomu alespoň index zveřejněný třetí největší tuzemskou pojišťovnou, která spravuje kolem milionu smluv.

Za první pololetí letošního roku patří Znojmu třetí místo od konce s 2,56 procenty takzvané škodní frekvence. Tato hodnota se počítá na základě statistik škod z povinného ručení pro auta do tří a půl tuny, jež způsobili řidiči z příslušného okresu. „A to v poměru k počtu pojištěných aut v okrese," přiblížil mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Pro Znojemsko tedy pojišťovna eviduje zhruba dvě a půl nehody na sto pojištěných aut. Rozpětí indexu je přitom velmi široké.

„Nejvyšších a nejhorších hodnot do poloviny roku dosáhlo Ostravsko, kde připadá na sto pojištěných aut téměř dvanáct nehod. Naproti tomu na Havlíčkobrodsku, kde jezdili řidiči nejbezpečněji, ukazuje index 1,95," dodal mluvčí pojišťovny s tím, že republikový průměr dosahuje téměř k pěti nehodám na sto aut.

Zvláštností policejní statistiky pak je, že proti loňsku dramaticky vzrostl počet nehod se srovnatelnými následky. Loni do konce června policisté evidovali sto pětadvacet nehod, letos téměř dvojnásobek.

„Směrodatné jsou v tomto případě skutečně hlavně následky nehod. Celkové číslo totiž vzrostlo kvůli změnám ve způsobu vedení statistik. Do loňského roku jsme evidovali nehody, při kterých došlo ke zranění, škodě nad sto tisíc, nebo jsme zjistili vliv alkoholu. Letos už jsou opět evidované i nehody, které dopravní policisté projednávají v přestupkových řízeních," vysvětlila mluvčí.

Vliv alkoholu je ostatně jedinou částí statistiky, která na Znojemsku proti loňskému pololetí zaznamenala významný nárůst. Loni bylo takových případů šestnáct, letos již dvaadvacet.

Případy opilých, nebo zdrogovaných řidičů zaměstnávají i znojemský soud. Od počátku roku do června už na stoly soudců doputovala dvacítka podobných spisů.

„Jde o trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky. Patří sem jak alkohol, tak drogy. Jeden z pachatelů řídil například pod vlivem metamfetaminu. Soud mu uložil trest šesti měsíců odnětí svobody s odkladem na dva roky s dohledem probační služby," uvedl předseda znojemského soudu Jaromír Kapinus.

Provinilým šoférům hrozí ovšem i tvrdší tresty. „Pokud takový řidič zaviní dopravní nehodu, ublíží někomu na zdraví, poškodí majetek nebo byl za podobný trestný čin již dříve odsouzen, může být potrestán až třemi roky nepodmíněně," upozornil Kapinus.

Na nejvážnějších letošních nehodách se alkohol nepodepsal. Ve dvou ze tří tragických nehod ovšem potvrdila svou pověst takzvaná silnice smrti, tedy hlavní trasa ze Znojma na Pohořelice a Brno. První letošní smrtelnou nehodu tam dopravní policisté na oleksovické křižovatce vyšetřovali pátého dubna.

„Řidič Felicie pravděpodobně nedal přednost nákladnímu vozu. Došlo ke smrtelnému zranění dvaapadesátiletého šoféra osobního automobilu. Test na alkohol byl u druhého řidiče negativní," popsala tehdy střet mluvčí Drahokoupilová.

Koncem května pak zahynul padesátiletý řidič slovenského kamionu po kolizi tří aut u Kašence.