„Kontroly jsme začali ve větším rozsahu dělat již od středy. Zaměřujeme se především na chodce a cyklisty. V první řadě se v rámci prevence snažíme tyto účastníky silničního provozu poučit o tom, jak být za snížené viditelnosti těchto zimních dní lépe vidět," uvedl šéf dopravníh policistů na Znojemsku Robert Pešek.

Jak dodal, policisté rozdávají pokuty, ale také samotné reflexní prvky. „Pokud zjistíme, že běhají chodci ve tmavém oblečení po silnici bez potřebných reflexních prvků, řešíme věc domluvou. Chodci, kteří se pohybují potmě na silnicích totiž ohrožují nejen sebe, ale také řidiče," naznačil Pešek.

K podobnému případu došlo například koncem září na silnici v Popicích. „Krátce před půlnocí jel vesnicí cyklista na horském kole. Nepřizpůsobil rychlost jízdy vzdálenosti na kterou měl rozhled a zejména svým schopnostem a přehlédl chodce, který se pohyboval při pravém okraji silnice. Došlo ke střetu, po kterém chodec i cyklista upadli.," sdělila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Z vyšetřování nehody vyplynulo, že cyklista měl v krvi 1,73 promile. Navíc při nehodě utrpěl zranění, ale na místě ošetření odmítl. „Chodec utrpěl při dopravní nehodě těžké zranění. Byl převezen do nemocnice Brno – Bohunice a tam mu byla odebrána krev na zjištění požití alkoholu. Na místě dopravní nehody kolegové zjistili, že chodec se pohyboval po špatné straně komunikace a cyklista neměl své jízdní kolo vybavené předepsaným osvětlením," dodala mluvčí.

Podle policie by zejména chodci měli být v zimních měsících podstatně obezřetnější. Případná srážka s autem může skončit fatálně, jako například nedávno v Lechovicích, kde chodec po srážce s autem na silnici zahynul.