Před šestou hodinou večerní skončilo v příkopu auto po srážce s divokým prasetem. „Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda je deset tisíc korun a test na alkohol u řidiče byl negativní," sdělila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Kolem sedmé hodiny zapříčinila havárii osobního auta srna, a to na silnici mezi Velkým Karlovem a Dyjákovicemi. „Ani zde nikdo neutrpěl zranění, škoda je čtyřicet tisíc korun a zkouška na přítomnost alkoholu byla negativní," dodala Drahokoupilová.

Před pátou hodinou odpolední se střetlo osobní auto se srnou nedaleko Hrabětic, tuto srážku policisté nevyšetřovali.

Řidičům pod koly aut vběhnou srny nebo divoká prasata poměrně často. „Na Znojemsku evidujeme do konce srpna 91 střetů aut se zvěří. Loni o třetinu méně," řekla znojemská policejní mluvčí Drahokoupilová.

Zpozornět by měli řidiči v úsecích, které jsou označené výstražnou dopravní značkou. Motoristé by měli rizikovým místům přizpůsobit rychlost jízdy a počítat s tím, že jim může zvěř do cesty vběhnout. Při srážce se zvěří má řidič kontaktovat policii. Na místo vyjíždí dopravní policisté, kteří navíc vyrozumí vlastníka kvůli odklizení zvířete.

Z geografického hlediska je Jihomoravský kraj v tabulce nejrizikovějších na druhé příčce. „Ze statistik vyplývá, že nejvíce srážek připadá na jarní a podzimní měsíce," prohlásila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Na některých místech kraje nechali myslivci nainstalovat pachové ohradníky, které mají podobným nehodám zamezit. Na zvěř totiž působí nejen hluk a pohyb na silnicích, ale především pach přípravku. Jde o kombinaci pachu člověka, medvěda, rysa a vlka.