Policie nabádá k větší toleranci a ohleduplnosti jak řidiče, tak chodce. „Dopravní nehodovost je způsobená nekázní účastníků silničního provozu. Podle expertů je právě větší tolerance řešením, jak počty nehod i jejich následky snížit," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté loni vyšetřovali téměř pět set šedesát nehod. „To je o pětadevadesát dopravních nehod více než v roce 2013. Nárůst jsme nezaregistrovali jen na našem okrese. Podobná čísla se objevují v rámci celé České republiky," přiblížil zástupce vedoucího dopravního inspektorátu ve Znojmě Rudolf Mikula.

Při nehodách se vloni těžce zranilo 48 lidí, lehká zranění utrpělo 215 osob. Deset účastníků těchto událostí zahynulo. „Pětačtyřicet nehod zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Hovoříme ovšem výhradně o nehodách, u kterých byla policie. Jsou i takové, o kterých se policie nedozví, protože se řidiči na místě domluví, vyplní si euroformuláře a vše si vyřídí se svými pojišťovnami. Proto celkové číslo nehod bude patrně ještě vyšší," upozornil dopravní policista.

1 896 000 korunTaková je celková suma, kterou policisté na Znojemsku vybrali na pokutách od řidičů jen za překročení maximální povolené rychlosti.

Mezi mrtvými jsou převážně řidiči, zahynuli i dva chodci. Jeden proto, že ležel opilý potmě na silnici. V krvi měl podle policie více než tři promile alkoholu.

Nejvíce nehod mají policisté v kolonce nesprávný způsob jízdy. Loni jich takto evidovali dvě stě sedmadvacet. „Jsou to různé ťukance, kdy řidič nedobrzdí a narazí do auta před sebou, spousta nehod se odehrává na parkovištích u obchodních center," řekl Mikula.

Značný nárůst zaznamenala policie v případech, při kterých auto srazilo lesní zvěř. „Vloni jich bylo celkem devadesát. V souvislosti s těmito nehodami mohu sdělit, že připravujeme opatření, aby u silnic prvních tříd, kde dochází k nejčastějšímu přebíhání zvěře, bylo oplocení. Nebude to ovšem hned," informoval Mikula.

Podle odborníků řidiči při střetu se zvěří dělají vážné chyby. „Problém je v reakci řidičů, když se chtějí zvěři vyhnout. Místo toho, aby jen brzdili a drželi směr jízdy, snaží se zvěři vyhnout a dostávají se do smyku případně narážejí do stromů," dodal Mikula s tím, že nejčastějším druhem zvěře na silnici je vysoká.

Řidič David Těšík má se srážkou se zvěří osobní zkušenost. „Naštěstí to byl jen zajíc. Za mnou nic nejelo, a tak jsem dupl na brzdu. Přestože jsem nejel rychle, srážce jsem nezabránil. Naštěstí to odnesl jen spoiler," svěřil se Těšík.

Jak dodal, především v lesních úsecích a také v místech, kde je třeba na podzim krmná kukuřice, dává zásadně nohu z plynu. Když třeba jezdím přes Jevišovice na Jaroměřice nad Rokytnou, jezdím lesem třeba sedmdesátikilometrovou rychlostí. Když pojedu povolenou devadesátkou, nic na těch pár kilometrech nenaženu a takhle mám větší šanci na včasnou reakci. Už se mi to několikrát vyplatilo, protože mi přes cestu přeběhla srnka," dodal řidič.

Vloni se také bouralo pod vlivem návykových látek. „Bylo to v téměř šedesáti případech, což je nárůst o třiadvacet," naznačila policejní mluvčí Drahokoupilová.

Policie se chce letos ještě více zaměřit na prevenci. Při kontrolách bude důsledně zjišťovat technický stav aut.