Na Znojemsku zemřelo v první polovině loňského roku devět lidí. „Letos to byly tři osoby. Sedmnáct lidí utrpělo těžká zranění, sto pět lidí se zranilo lehce," uvedla mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Jak dodala, počet kolizí aut byl letos přibližně stejný jako vloni. Čísla se pohybují okolo dvou set padesáti nehod.

K zatím poslední tragické události spěchali policisté, hasiči a záchranáři před dvěma týdny na Znojemsku. Na státní silnici nedaleko Práčí se srazilo osobní auto s náklaďákem. „Nehoda se stala na silnici první třídy číslo 53 u Práčí. Řidič na místě zraněním podlehl a jeho spolujezdkyně utrpěla těžká zranění," informovala policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Podle policie si řidič osobního auta nevšiml, že je právě předjížděný kamionem a vybočil do levého pruhu, když chtěl sám předjet traktor.

Na Znojemsku jde letos již o třetí úmrtí při nehodách přímo na silnicích. V polovině března zemřeli při srážce dvou aut u Tasovic dva lidé. Loňský půlrok na Znojemsku hlásí vysoký počet mrtvých. Bylo jich celkem devět. Největší tragédie se stala na státní silnici vedoucí z Brna do Znojma tehdy u Miroslavi našli smrt v autě po osudové havárii čtyři mladí lidé.

Mírnější následky mají ve srovnání s loňskem dosavadní dopravní nehody také na Břeclavsku. Stalo se jich 229. Na silnicích tam zemřela jedna žena – chodkyně, kterou srazilo auto. Těžké zranění utrpělo čtrnáct lidí, dalších 91 pak lehké. „Vloni jsme během prvního pololetí evidovali tři úmrtí na silnici," sdělila mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová.

Významnou roli hrál alkohol. Pod jeho vlivem bylo dvacet viníků kolizí. Loni jich bylo o třetinu více. Dopravní nehody letos zavinili dva chodci, devatenáct cyklistů a sto šestnáct řidičů.

Také na Hodonínsku letos policisté evidují za první půlrok výrazný úbytek smrtelných nehod. Zatímco v prvním pololetí roku 2015 tam zahynulo šest lidí, letos zatím pouze dva.

Na určité zkreslení faktů upozorňuje učitel jedné ze znojemských autoškol Marek Neuschl. „Na rozdíl od naší republiky, kde se mezi zemřelými při nehodách objevují jen lidé, zesnulí do 48 hodin po nehodě, v zahraničí to bývá až čtrnáct dní. Nevíme tak, kolik těžce raněných následně umírá v nemocnicích. Ta čísla by pak vypadala jistě zcela jinak," uzavřel Neuschl.