Nejhorší lokalita v Jihomoravském kraji se nachází v severovýchodním cípu Dobšic jen pár kilometrů od Znojma. „Loni se zde loni staly celkem dvě nehody, které skončily dvěma těžkými zraněními,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Především domácí řidiči o křižovatce dobře ví. „Je atypická. Dlouhá a z ptačí perspektivy vypadá jako symbol pro anténu. Jezdí se tam rychle, protože auta jedoucí po hlavní jsou mimo obec a omezená rychlost tam není. Nejhorší situace je když chce řidič jedoucí od Znojma odbočit vlevo k autobazaru. Ale ani výjezd od Dobšic není bezpečný. Tam nelze použít zpětná zrcátka, ale pěkně si ukroutit krk při pohledu zpět na Znojmo,“ popsal křižovatku řidič David Těšík.

Starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský tvrdí, že se o zvýšení bezpečnosti v místě již uvažuje. „Poté, kdy se nedaleká dyjská křižovatka změnila v bezpečnější kruhový objezd, tu máme další problémové místo. Zástupci Ředitelství silnic a dálnic se to už v minulosti s námi pokoušelo řešit. Problém byl jako vždy v penězích. Opatření by stála desítky milionů korun,“ konstatoval starosta Jenšovský.

Křižovatka je podle starosty složitá a atypická. „Nemá z hlediska vedení silnice obdoby. Nehody jsou tam velmi časté,“ upozornil Jenšovský.

Policie tvrdí, že změna k lepšímu by měla nastat už letos. „Na křižovatce silnic I/53 a II/412 u Dobšic došlo za pět let k šesti šetřeným dopravním nehodám s dvěma těžkými zraněními. Vloni jsme tam upravovali dopravní značení. Už od roku 2005 plánuje ředitelství silnic průtah Dobšicemi i s úpravou dané křižovatky. Úprava průtahu by měla být už v letošním roce,“ informoval dopravní inženýr Jiří Latner.

Na jihu Moravy je celá řada dalších nebezpečných míst. Nehody, byť třeba méně závažné, se opakovaně stávají na křižovatce u dálnice D2 sjezd na Břeclav. Auta tam totiž vyráží i po „staré” směr Brno a kříží se s přijíždějícími od Hodonína.
Mezi krizová místa na Hodonínsku patří například mezi Svatobořicemi-Mistřínem a Kyjovem. Na to mimo jiné upozorňuje také umístěná dopravní značka. V lednu 2015 tam například kvůli špatnému předjíždění po nárazu do stromu zemřeli dva mladíci. Nehod tam ale v minulosti bylo podstatně více.

Příští rok budou muset tvůrci mapu jistě přemalovat. Na Znojemsku totiž na mackovické křižovatce a jejím okolí zemřeli v rozmezí několika týdnů tři lidé.