Kolize se udála v části Lidéřovice, kde se dráha kříží s ulicí Průhony. „Traktor značky John Deere přejížděl přes železniční přejezd, kde jej srazil projíždějící vlak. Řidič zemědělského stroje podlehl zraněním," informoval Deník hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kopáčkové se dále zranilo osm lidí. Většinou jen lehce, někteří se nadýchali zplodin z požáru. „Sanitky je převezly na chirurgické a interní ambulance hodonínské a kyjovské nemocnice," přiblížila Kropáčková.

Rozhovor s mluvčím drážní inspekce ohledně nehody si přečtěte ve středečním tištěném Deníku Rovnost

Na místo letěl také záchranářský vrtulník. Jelikož tam ale dříve přijela pozemní posádka, která již konstatovala úmrtí řidiče traktoru, vracel se zpět. Vlak zůstal stát na kolech mimo koleje. „Po uhašení požáru jsme jeden nakloněný vagon museli stabilizační sadou zajistit, aby se nepřevrátil. Dále jsme jímali unikající palivo," řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Provoz je v současné době zastavený, pro pasažéry dopravce zajistil náhradní autobusové spoje. Zřejmě to tak zůstane až do pozdního večera. Na přejezdu nejsou závory, jestli byla světelná signalizace v provozu, zatím není jasné. Policie se bude událostí nadále zabývat.

Třívozovou jednotkou Regionovy, která za sebou měla ještě motorový vůz, cestovalo 25 lidí. „Po srážce začal vlak hořet, proto je personál Českých drah evakuoval. Řada z nich odjela autobusy, které mimořádně zastavily. Náš personál zraněn nebyl. Dvě kolegyně se nechaly pouze vyšetřit," sdělila Deníku mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Náhradní doprava je zajištěná v úseku Veselí nad Moravou – Sudoměřice. „Některé vlaky pak až do stanice Strážnice. Cestující by měli počítat se zdržením deset až dvacet minut," upozornila Bezuchová.

Přejezdy bez závor jsou na Hodonínsku krizové. V roce 2014 v sousední Strážnici vjel řidič modré dodávky i přes červené výstražné znamení pod vlak. Jeho dva spolujezdci zemřeli. O rok později v témže místě zemřel další člověk.

Podobný případ jako ve Vnorovech se stal vloni v květnu ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Tam zastavila provoz na železničním přejezdu nehoda motorového vlaku s nákladním autem. Řidič vozu najel do boku projíždějícího vlaku a vykolejil jej. Jeho krevní testy byly na alkohol negativní. Výsledkem srážky bylo jedenáct zraněných.

Nejhůře dopadl řidič náklaďáku. Utrpěl vážné zranění hlavy a vrtulník jej transportoval do nemocnice. Při nárazu se zranilo několik cestujících a také obsluha vlaku. Podle drážních inspektorů výstražné zařízení fungovalo. Podobná havárie se na stejném místě stala už v roce 2012. Tehdy přišlo ke zdravotní újmě šest lidí.