Radar je laserový, výkonný a ani případný antiradar v autech podle policie nepomůže, pokud řidič pojede zakázanou rychlostí. „Umí změřit rychlost na větší vzdálenost, kdy jej řidič v podstatě nezaregistruje. Díky záznamu pak auto ztotožní. Řidiči nepomůže ani antiradar. Kdyby jej měl, tak mu sice měření ohlásí, ale až v okamžiku, kdy už je prakticky změřený," přiblížil zařízení šéf dopravních policistů na Znojemsku Robert Pešek.

Policistům bude sloužit také nová oktávie v civilním provedení s radarem. Řidiči na Znojemsku už zaregistrovali také nový Volkswagen dopravní policie s výrazným světelným zařízením na střeše auta, které včas upozorní na místo, kde policisté vyšetřují dopravní nehodu.

Dopravní policisté mají nový laserový radar pro měření rychlosti aut. Představil ho šéf dopravních policistů na Znojemsku Robert Pešek.

Více nehod kvůli rychlosti

Policie se letos chce ještě více zaměřit na řidiče, kteří vysokou rychlostí nebo tím, že řídí pod vlivem alkoholu či drog ohrožují sebe i své okolí. Loni v regionu zavinili opilí řidiči pětačtyřicet dopravních nehod. Za další stovkou neštěstí pak stojí vysoká rychlost. „Při loňských téměř pěti stech šedesáti nehodách zahynulo třináct lidí. Těžce se zranily čtyři desítky lidí, lehkých zranění evidujeme téměř dvě stě sedmdesát," vypočetl Pešek s tím, že vloni počet dopravních nehod narostl ve srovnání s rokem 2014 přibližně o tři desítky.

Mrtvých na silnicích Znojemska bylo loni o tři více, než v roce předchozím. Do policejních statistik zemřelých se ovšem nepočítají lidé, kteří skonali na vážné následky například po několika dnech v nemocnici.

Nejtragičtější loňská nehoda se stala v březnu na silnici první třídy číslo 53 nedaleko Suchohrdel u Miroslavi. Po nárazu do betonového mostku tam shořela felicie. Při nehodě zemřeli čtyři mladí lidé. Za nehodou stála podle policie příliš vysoká rychlost.

Miliony na pokutách

Na pokutách loni policisté vybrali více než tři a půl milionu korun. „Chci zdůraznit, že jde o příjem do státní pokladny, nikoli bonus k platům policistů, jak si řada lidí myslí a občas se tyto informace objevují například v různých diskusích na Facebooku," podotkl policista Pešek.

Dopravní policii podle Peška vloni nadstandardně zaměstnalo řízení dopravy kvůli opravám dvojice mostů ve Znojmě.

Znojmo vloni kvůli opravám a uzavírkám sužovaly dlouhé kolony aut jak na průtahu, tak v přilehlých ulicích. „Tisíce pracovních hodin jsme tam museli věnovat řízení provozu například na křižovatce u Shellky. Proto dopravní policie nebyla více při prevenci na silnicích. Při kontrolách nám však pomáhaly hlídky pořádkové policie, které udělily pokuty ve výši více než osm set tisíc korun," doplnil Pešek.

V posledních týdnech vyjíždějí policisté velmi často ke střetům aut s chodci. Na chování pěších se policie chce nyní také více zaměřit. „Chodci přebíhají mezi přechody nebo na červenou. Řidiči se zase nevěnují řízení. Takové přestupky budeme nyní sledovat a pokutovat je," upozornila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Hlavní důraz kontrol bude stále na alkohol a drogy a rychlost.