Podle myslivců se pes dostal do bažantnice v době od pátečního dopoledne do pondělního rána, kdy překonal oplocení odchovny a pak se dostal přímo k opeřencům. 

Majitel psa se podle policie s největší pravděpodobností dopustil přestupku tím, že jej neměl pod kontrolou, umožnil jeho volný pohyb a zardoušením bažantů jejich týrání. Za to může dostat po vypátrání pokutu až 50 tisíc korun. Policie tak musí nyní vypátrat nejen psa, ale hlavně jeho majitele.

Podle Ladislava Kubíčka z hostěradického mysliveckého sdružení jde o velkou ztrátu, šlo totiž o chovné samice bažanta a třicet samců, kteří se v bažantnici volně pohybovali. Pes či psi podle něj vlezli k ptákům plotem. Cestu do bažatnice jim nejspíš usnadnil omotaný drát kolem sloupku a pletiva, který nejspíš špatně držel.

Myslivci věří, že jde o zatoulané psy a nikoliv třeba lišku. „Viděli jsme tady totiž už několikrát dva psy, jeden je kříženec jezevčíka a jeden kříženec foxteriéra," popsal Kubíček. Myslivci už na psí agresory nastražili pasti, místo nich se jim ale chytila kočka.

Majitelé bažantnice z Hostěradic říkají, že nic podobného nepamatují. „Jednou nám tam vlezla kuna, ale rozhodně to nebyla taková pohroma," dodal Kubíček.