Infarktový duel se šťastným koncem si v neděli přichystali ve finálovém zápase amerického fotbalu divize IV znojemští Rytíři. V utkání proti Vysočině Gladiators, ve světě známém jako Iron Bowl, prohrávali v polovině 14:20. Za pomoci vynikající atmosféry na stadionu v Horním parku ve Znojmě však vývoj otočili a po výhře 27:26 slaví svůj historický první titul.

Znojemští do utkání vstoupili odhodlaněji a po dlouhé přihrávce od Martina Vrby je poslal do vedení 7:0 Jakub Smrčka, který vše stvrdil i potvrzujícím kopem. Ještě do závěru první čtvrtiny se ale podařilo hostům z Vysočiny skóre otočit díky dvěma akcím zakončeným Ondřejem Pavlase. Po první čtvrtině tak hosté vedli 7:14. I do druhé čtvrtiny nastoupili lépe domácí Rytíři a po Smrčka Tomáš Volf bylo vyrovnáno. Vysočina však i přesto po polovině utkání mohla být spokojenější. Jelikož čtyři sekundy před koncem času je znovu poslal do vedení 14:20 Radek Jindra.

Druhou polovinu zápasu zvládli Znojemští přepnout do zběsilého ofenzivního režimu. Nejprve ale přidali hosté dalších šest bodů a při pohledu na skóre 14:26 to již na nějaké drama nevypadalo. Linie Gladiators odváděla skvělou práci a triu běhajících útočných hráčů dokázala vytvořit dostatečný počet mezer pro běhy, které fungovaly. „Když nastupujete před tisícovkou diváků, tak si nedovolíte nehrát na plno. V kabině jsme si opět zopakovali, co chceme hrát, a začalo nám to vycházet," uvedl znojemský talentovaný hráč Vrba.

Na druhé straně byl ale právě brilantní Vrba, který zkompletoval se Smrčkou většinu krásných akcí. Rozhodující byl běh Volfa v samotném závěru čtvrté čtvrtiny a přesný kop při potvrzení, který rozhodl o zisku Iron Bowlu pro Znojmo.

V závěru pracovaly na hřišti emoce, když se hosté dožadovali přestupku a domácí již očekávali konec utkání. „My jsme jen signalizovali faul a chtěli jsme si to z rozhodčími jen vyjasnit. Podle mě rozhodlo hlavně to, že domácí našli recept na naší hru runů. Podařilo se jim zastavit dva naše útoky, protože jsme nechtěli riskovat hrou vzduchem, která je riskantní. Lépe řečeno, náš útok se zhoršil a ten znojemský se naopak výrazně zlepšil," poznamenal trenér poražených Gladiators Ondřej Paulus.

Úžasný a dechberoucí zážitek, kde si respekt zasloužily obě strany, a šťastnějšími byli nakonec poprvé v historii favorizovaní Knights. „My jsme ani nečekali že ten zápas bude tak dramatický, ale o to větší euforie teď v nás vládne. Ztráceli jsme čtrnáct nebo dvanáct bodů a přesto jsme to dokázali ještě otočit. Obrovskou radost mám i z diváků. Přišlo jich na americký fotbal přes tisíc a to je pro kluky, kteří to hrají zadarmo obrovská motivace. Dnes jsem na Znojmo pyšný," dodal trenér mistrů a držitelů Iron Bowlu Radim Pařízek.

Statistiky
Znojmo Knights : Vysočina Gladiators 27:26 (7:14, 7:6, 6:6, 7:0)
Body:

1.čtvrtina
10:34 – Jakub Smrčka 7:0,
6:13 – Ondřej Pavlas 7:8,
0:00 – Ondřej Pavlas 7:14,

2.čtvrtina
10:34 – Tomáš Volf 14:14,
00:04 – Radek Jindra 14:20,

3.čtvrtina
4:12 – Ondřej Pavlas 14:26,
0:46 – Martin Vrba 20:26,

4.čtvrtina
9:46 – Tomáš Volf 27:26.

Diváků: 1150

Rozhodčí: Tomáš Frehar ®, Adam Dvořáček (U), Karel Nesládek (HL), Zdeněk Žlůva (LJ).

Sestavy:
Znojmo Knights – Daberger, Volf, Michálek, Vrba, Kubák, Šmahaj, Šotek, Merhaut, Kabelka, Habrdle, Smrčka, Novák, Paul, Dvořák, Čermák, Fiala, Pojer, Bláha, Malík, Burian, Habr, Petříček, Lang.
Vysočina Gladiators – Mašita, Doležal, Calta, Pártl, Jindra, Brychta, Bačkovský, Caha, Lachman, Kul'ha, Provazník, Kubát, Hrnčíř, Ondráček, Gura, Gerstner, Vojtěch, Karban, Pavlas, Benc.