Zatímco o víkendu bojovali čeští atleti o medaile na halovém mistrovství v Istanbulu, dva znojemští atleti se zúčastnili halového republikového mistrovství veteránů. To se konalo v pražské Stromovce. Přivezli z něho tři medaile. Miloš Gryc vyhrál disk a v hodu břemenem skončil druhý. Jiří Mikulič skončil ve skoku do výšky na třetím místě jen o jeden centimetr za vítězem. 

Gryc odjížděl na mistrovství České republiky s tím, že chce v disku vyhrát. To se mu podařilo i přes menší zdravotní problémy.  „Týden před mistrovstvím jsem trávil doma se silným nachlazením, takže bych mohl být spokojený. To já ale nikdy nejsem.

Kdo chce málo, málo dostane,“ zasmál se znojemský atlet veterán, který startoval v kategorii nad šedesát let. Veteránské závody fungují tak, že se dosažené výkony přepočítávají vzhledem k věku. Gryc zlato v disku vybojoval výkonem 49,17 metrů, po přepočtu to bylo 54,24 metrů. „S vítězstvím samozřejmě spokojený jsem, ale už ne s výkonem. Mám raději, když mé výkony před přepočtem začínají číslicí pět,“ zkritizoval sám sebe.

V hodu břemenem skončil na druhém místě. Hodil 17,54 metrů, což činilo po přepočtu 18,79 metrů. „Byl to můj slabší výkon, chtěl jsem hodit víc. Na prvním místě skončil můj kamarád Zdeněk Benek, kterému je jednaosmdesát let. Vychází mu přepočet daleko lépe.

Gryc jen okrajově házel i koulí. Z osmatřiceti účastníků byl jedenáctý. „Využil jsem toho, že se házelo v hale, tak jsem si hodil,“ zmínil sportovec, který je nyní již v důchodu.

Druhým atletem, který absolvoval republikové mistrovství veteránů, byl profesor znojemského gymnázia Jiří Mikulič. Ve skoku do výšky obsadil třetí příčku. „Samotný závod byl velmi dramatický. Skončil jsem třetí o jeden centimetr za vítězem a s druhým jsme měli stejný výkon. Měl jsem však o jednu opravu více, takže jsem byl až za ním,“ vylíčil známý sportovec Mikulič.

Ten zdolal laťku na výšce 138 centimetrů, což bylo v přepočtu v jeho téměř sedmašedesáti letech 196 centimetrů. „Celkem se mi dařilo, vzhledem k tomu, že se prakticky téměř nepřipravuji,“ podotkl.

Výuce na gymnáziu se Mikulič věnuje v současnosti už jen pár hodin týdně. Má ale zajímavého koníčka. „Studuji staré sportovní zprávy. Snažím se najít podklady pro zpracování historie sportu ve Znojmě. Chtěl bych to pak vydat, ale ještě nemám vše zpracované,“ přiblížil.

Veteránských závodů se účastní sportovci od pětatřiceti let až po více jak osmdesátileté závodníky. „Mistrovství mělo letos největší účast v historii. Padl tam i jeden světový rekord. Kamarád ze Slovenska Vladimír Výbošťok ho zaběhl na hladké šedesátce v kategorii nad pětašedesát let v čase 7,82 vteřin,“ vylíčil Gryc.

Součástí mistrovství republiky bylo i vyhlášení nejlepších veteránů za rok 2011. „Právě můj kamarád Zdeněk Benek se stal nejlepším veteránem a já jsem skončil za ním druhý,“ poznamenal Gryc. Ten jako jediný ze Znojmáků odcestuje na halové atletické mistrovství světa veteránů do finského města Jyväskylä. „Určitě tam budu házet diskem. Jestli i břemenem ještě nevím, nedělá mi zdravotně moc dobře,“ přiblížil atlet.