Beachová sezona opět nabírá na obrátkách. Už tento víkend vyběhnou vyznavači letního sportu na beachový kurt v areálu přímětické základní školy.

Dnes se tady uskuteční první turnaj žákovských a kadetských mixů, během zítřka pak budou moci diváci zhlédnout turnaj mixů dospělých.

Turnaj mixů, kde je družstvo složeno z ženy a muže, se těší v posledních letech velké oblibě. „Tento turnaj je velmi oblíbený. A je jedno, zda hráči patří mezi registrované, či nikoliv,“ sdělil jeden z organizátorů Mario Zelený.

Pořadatelé stejně jako loni zařadili mezi nabitý program i turnaje neregistrovaných.

„Tyto turnaje se těší také velké oblibě. Chodí si zahrát ti, co se normálně k volejbalu nedostanou. Hlavní myšlenka je v tom, že neregistrovaní si můžou přijít zahrát kdykoli a na jakýkoliv turnaj. Registrovaní však na turnaj neregistrovaných nemohou,“ upřesnil ředitel základní školy Prokopa Diviše v Příměticích Daniel Kasan.

Rozdíl mezi šestkovým a beachovým volejbalem je markantní ve všech směrech. „Základem je jiný pohyb. Dalším specifikem je úderová technika, která je úplně jiná než v normálním volejbale. Posledním odlišným faktorem je míč. Je o dost lehčí a měkčí než balon na klasický volejbal a bezpochyby je beach volejbal samozřejmě fyzicky náročnější,“ popsal rozdíl mezi oběma sporty Kasan.

Letošní turnaje se budou odehrávat na kurtech přímětické základní školy a na kurtech v Leskách.

„Loni jsme poprvé zařadili do série turnajů i kurty v Leskách. Ty byly vždycky trošku bokem, po sloučení znojemského volejbalu jsme se domluvili s panem Bílkem na organizaci. Ten si letos vzal pod křídla kompletně mužskou kategorii neregistrovaných,“ informoval Kasan.

Oproti loňsku se počet žákovských a kadetských turnajů snížil na dva. „ I my jsme si v posledních letech vyzkoušeli, kdy je jaká účast. A je fakt, že v květnu a červnu je zájem největší. Potom až v srpnu. Červenec je plný dovolených, takže tam jsme jeden turnaj vypustili,“ zdůvodnil Zelený.

Konkurence v turnajích mládeže bude letos veliká. Činnost organizátorů se dostala do povědomí beach volejbalistů i za hranicemi naší země.

„Máme přislíbený start nejen hráčů z Brna a vzdáleného okolí, ale i z Rakouska, hlavně z Vídně,“ prozradil Zelený.

Znojemská beachová volejbalová sezona bude mít vrchol už v půlce června. To bude na kurtech v Příměticích, Leskách a Únanově uspořádá mistrovství republiky v beach volejbale žactva.

„Během tří dnů, kdy se bude mistrovství odehrávat, se zde představí osmačtyřicet dvojic. Turnaj už bude mít svou úroveň, jelikož se sem sjede absolutní beachová špička žákovské kategorie,“ lákal na národní šampionát Zelený.