„Byl to asi nejtěžší závod, který se ve Znojmě jel. Sekce byly všechny dlouhé a docela těžké. Tím, že to bylo místy mokré, to bylo o to těžší. A nakonec nám v průběhu druhého kola začalo pršet," ohlédl se za závodem Kolář.

Ze znojemských borců nakonec startovali jen dva. Jiří Hlávka nastoupil v kategorii hobby. Na trati si ale zlomil prst a skončil tak v nemocnici. Talentovaný Marek Hlávka startující v kategorii minime obsadil druhé místo. Prohrál těsně o čtyři body za Filipem Kloučkem. „Úplně spokojený s umístěním nejsem, protože jsem měl na víc. Mokro mi moc neprospělo, neměl jsem jisté doskoky. Udělal jsem nejednu chybu. Určitě jsem byl víc nervózní, že jsem jel doma," sdělil Marek Hlávka.

Patnáctiletý znojemský jezdec je zatím v mistrovství republiky druhý právě za Kloučkem. „Nakonec se jeden závod škrtá a já jeden nejel. Filipovi se ještě jeden bude škrtat, takže bych byl v celkovém pořadí před ním," vysvětlil Hlávka. Má tak velkou naději získat mistrovský titul.

Závodů se účastní nejen zkušení jezdci, ale do Znojma přijelo i mnoho dětí, které se biketrialu věnují. Nejmladší závodník Nicolas Martin Procházka ze Žďáru nad Sázavou má teprve čtyři a půl roku. „Jezdí teprve čtrnáct dní. Není to u nás tradice, já jsem jezdil patnáct let na motorce. Biketrial je dobrý začátek pro všechno, nejen pro motorku. Dítě pozná, co je bolest. Je to hodně i o trpělivosti. A je potřeba i fyzička," poznamenal tatínek benjamínka závodu Martin Procházka.

Letošní závod byl generálkou před mistrovstvím Evropy, které se příští rok ve Znojmě pojede týden po Vinobraní. „Start bude na Horním náměstí, kde právě využijeme tribunu po Vinobraní. Ve městě budou dva úseky, zbytek bude v Gránicích. Chystáme také bohatý doprovodný program," prozradil jeden z organizátorů Jan Alexa.

Na mistrovství Evropy startují nejlepší závodníci z Evropy, takže za rok se do Znojma sjede evropská špička. „Hrozně se na to těším. Snad se mi ve Znojmě bude dařit i na mistrovství Evropy, protože vždycky jsem byl druhý. Sekce letošního závodu byly na úrovni Evropy," konstatoval Kolář.

Pořadatelé také obdrželi pochvalu od předsedy biketrialové komise Radima Kakáče za perfektně připravený závod a za technicky dobře postavenou trať. Kromě tří hlavních postav organizačního výboru, Tomáše Mudrycha, Jiřího Hlávky staršího a Jana Alexy se na pořádání podílí mnoho dalších dobrovolníků. „Nejsme to jenom my. Nezištně nám pomáhají lidi třeba s webem, grafikou, propagací. Kluci, kteří jezdí, stavějí s námi tratě. Chtěl bych všem poděkovat za to, že nám pomáhají, protože sami tři bychom to nezvládli," prohlásil Luboš Hlávka.