Více jak stovka závodníků se zúčastnila předposledního podniku republikového šampionátu a finálového závodu evropského poháru, který se konal v sobotu ve znojemském Gránickém údolí. Stejně jako vloni si i letos s náročnou tratí poradil nejlépe jezdec světové špičky Václav Kolář. V každém kole posbíral tři trestné body.

„Ráno trochu sprchlo, takže to sekce ztížilo. Zajet jedno kolo se ztrátou tří bodů byla hranice, pod kterou už nešlo jít. Mám tak velkou radost, že jsem zajel maximum," hlásil po závodě.

Vítězstvím potvrdil Kolář titul republikového šampióna, i když je před ním ještě poslední závod v Brně. „Loni jsem zvítězil na všech závodech seriálu mistrovství republiky. Letos jsem také zatím všechny vyhrál. Ten poslední se jede na umělých překážkách, které více vyhovují Davidu Herkovi, takže budu mít co dělat," přiblížil Kolář.

Znojemský závodník Marek Hlávka skončil první ve své kategorii minime v rámci přeboru České republiky. Celkově byl v této kategorii třetí. Před posledním závodem o mistra republiky je druhý a toto místo už nemůže ani vylepšit ani zhoršit. Závod absolvoval v horečce. Jeho oddílový kolega Martin Debs nemohl vůbec nastoupit, protože si při spolupráci na stavbě trati dva dny před závodem těžce poranil ruku. V kategorii hobby startoval Jiří Hlávka a dojel si pro druhé místo.

Závod přilákal sto sedm jezdců, z toho bylo dvacet závodníků z Belgie, Švédska, Dánska, Itálie, Slovenska, Katalánska, Velké Británie a Andorry.

„V každé kategorii byl minimálně jeden závodník, který patří mezi nejlepší čtyři ve světě, takže obsazení bylo velice kvalitní," hodnotil prezident evropské biketrialové unie Libor Musil.

Ten si pochvaloval i celou akci. „Atmosféra, kterou vytvořili znojemští pořadatelé, byla velice přátelská. Zvládli skvěle nejen organizaci samotného závodu, ale i doprovodný program pro závodníky a diváky byl velice dobrý. Navíc lokalita znojemských Gránic je excelentní," sdělil Musil.

Biketrialové klání pořádal dohromady ÚAMK SK Biketrial Znojmo a znojemský Dům dětí a mládeže. Akci v podstatě organizovali tři lidé. „Kdybychom chtěli dělat větší závod, tak bychom to v tak malém počtu nezvládli. Potřebovali bychom více dobrovolníků," řekl jeden ze tří pořadatelů Luboš Hlávka.

Narážel tím na to, že Znojmo by mohlo uspořádat mistrovství Evropy. „Určitě bude Znojmo horkým kandidátem, pokud si podá přihlášku na pořádání evropského šampionátu. To je už ale daleko větší akce, a tím by potřebovala rozsáhlejší podporu města," dodal.

Prostředí znojemských Gránic by vyhovovalo i samotným závodníkům.

„Tady by to bylo určitě parádní. Terén je podobný, jaký máme v Blansku, takže mi vyhovuje," liboval si nejlepší český biketrialista Václav Kolář.