Vranovské léto má dlouhou tradici. Je letošní ročník něčím výjimečný?

Letos se tento seriál sportovních turnajů koná už po třiačtyřicáté. S tak dlouhou tradicí je obtížné přicházet stále s něčím novým. Přesto tuto akci každý rok zvětšujeme, letos jsme se více zaměřili na zábavný program pro rodiny s dětmi. Baví mě stále vymýšlet nové věci a snažit se festival každoročně něčím ozvláštnit. Místo osvědčených akcí si komplikuji život vymýšlením novinek, i když tím riskuji, že třeba něco nevyjde.

Jak zatím vypadá letošní účast?

Předpokládám, že počet týmů bude podobný jako v předchozích letech. Loni se volejbalového turnaje smíšených dvojic zúčastnilo šestašedesát družstev, do letošního ročníku se zatím přihlásilo dokonce o čtyři týmy více. Počet ale není definitivní, družstva se mohou přihlásit klidně  přímo v den turnaje. Naopak, někteří zaregistrovaní hráči také nemusí na turnaj přijet. Každoročně také přichází mnoho diváků, které kromě sportovních zážitků láká krásná vranovská příroda. Svou roli hraje samozřejmě také počasí.

To by podle předpovědi mělo být o víkendu deštivé, sportovcům tedy moc nepřeje …

Podle mých zkušeností se drtivá většina týmů nenechá nepřízní počasí odradit. Sám jsem asi před sedmnácti lety hrál ve velmi prudkém dešti, vodu jsme měli po kotníky a skoro to vypadalo, že hrajeme vodní pólo. Na venkovních akcích musí ale správní sportovci s deštěm počítat.

Kolik kurtů mají hráči letos k dispozici?

Hraje se na jedenácti kurtech poblíž táborové základny Junior u Vranovské pláže. Kvůli vysoké účasti máme ale problémy s kapacitou. Uvažujeme proto, že bychom vybudovali další volejbalové hřiště. Tuto možnost zatím řešíme s provozovateli vranovského kempu.

Jaké ceny máte přichystané pro vítěze?

Pro vítězné týmy nohejbalového turnaje a volejbalového turnaje mužů a žen jsme připravili finanční odměny od jednoho do dvanácti tisíc korun. Máme ale také přichystané poháry a jiné věcné ceny. Odměňovat budeme vždy první čtyři družstva a samozřejmě také nejlepší hráče těchto týmů.

Volejbalový turnaj mužů a žen píská váš rozhodčí, na ostatní utkání si sudího musí hráči zajišťovat sami. Proč?

Hlavní volejbalový turnaj je takovým vrcholem Vranovského léta. Přijíždí ho dokonce natáčet televize, takže by měl mít všechny náležitosti. Myslím si ale, že pro hráče není vůbec od věci vyzkoušet si roli rozhodčího. Lépe pak pochopí, jak je práce sudího složitá. Sám jsem dříve pískal, takže vím, že to není nic jednoduchého.

Kromě nového hřiště máte ještě nějaké vize pro příští rok?

Už nyní intenzivně řešíme další ročník. Rádi bychom Vranovské léto rozšířili o jiné sporty, které s ním zatím nemají nic společného. Zvažujeme třeba dračí lodě nebo bychom mohli do Vranova přenést brněnský taneční festival Dance Life Expo, který také organizuji. Vranovské léto už dávno neznamená jen volejbalová utkání, své místo v něm mají například i zápasy v páce.

Vranovské léto organizujete už pět let. Pozorujete za tu dobu nějaké změny?

Z hlediska hráčů se náš festival sportu posouvá do kvality. Pořád sice jezdí amatérští nadšenci, převažují ale extraligové mančafty. Těší nás, že máme tak vysokou sportovní úroveň.

Bylo pro vás těžké převzít organizaci akce po otci?

Těžké to nebylo, protože jsem věděl, do čeho jdu. Navíc se nedá říct, že bych přímo převzal organizaci. Táta stál u zrodu Vranovského léta a pořád toho pro náš festival hodně dělá. Já jsem tu s ním býval odmalička každý rok, před časem jsem akorát převzal určitou záštitu, hledání sponzorů a podobně.

Takže jste hrával volejbal už jako malý kluk?

Od dětství jsem hrál a doposud aktivně hraji fotbal, volejbalu jsem se vždy věnoval pouze rekreačně podobně jako třeba lyžování a badmintonu. Moje manželka však hrála volejbal profesionálně, teď je ale na mateřské. Sport vždy měl a má v našem životě velkou roli.

Pomáhá vám vaše manželka s organizováním volejbalových turnajů?

Ne, protože většinou hraje. Jako účastník vidí věci kolikrát lépe než já, takže má i roli pozorovatele. Zatímco já lítám po kurtech, ona se baví a sleduje vývoj celé akce.

VOLEJBALOVÝ TURNAJ SMÍŠENÝCH DRUŽSTEV

SOBOTA 14. července 2012
9:00  –  9:45  prezence družstev
10:00              zahájení zápasů                   (základní skupiny)

NEDĚLE 15. července 2012
9:00                zahájení čtvrtfinálových a semifinálových zápasů
cca 18:00         ukončení finálových zápasů, vyhlášení výsledků

Místo:                9-11 kurtů na pláži vranovské přehrady

7. ROČNÍK NOHEJBALOVÉHO TURNAJE TROJIC A DVOJIC
+ Pohár Vranovského léta

SOBOTA 21. července 2012 – TURNAJE TROJIC
8:00  –  8:30   prezence družstev
9:00                 zahájení zápasů                (základní skupiny)
cca 21:00        ukončení finálových zápasů, vyhlášení výsledků

NEDĚLE 22. července 2012 – TURNAJE DVOJIC
8:00  –  8:30  prezence družstev
9:00                zahájení zápasů               (základní skupiny)
cca 20:00       ukončení finálových zápasů, vyhlášení výsledků

Místo:              8 – 10 kurtů na pláži vranovské přehrady

43. ROČNÍK VRANOVSKÉ LÉTO 2012 - VOLEJBALOVÝ TURNAJ MUŽŮ A ŽEN

SOBOTA 28. července 2012
8:00  –  8:30   prezence družstev (muži i ženy)
9:15                  zahájení zápasů                (základní skupiny)

NEDĚLE 29. července 2012
8:30                 zahájení čtvrtfinálových a semifinálových zápasů
cca 18:00        ukončení finálových zápasů, vyhlášení výsledků

Místo:                   9-11 kurtů na pláži vranovské přehrady

Zdroj: www.vranovskeleto.cz

PETRA SVITAVSKÁ