Na Masarykově okruhu v Brně se o víkendu sešli fanoušci motocyklových závodů. Konal se zde totiž Memoriál Františka Šťastného, který byl dalším ze závodů středoevropského Mistrovství AlpeAdria Championship a Mistrovství České republiky silničních motocyklů.

Pro velké množství týmů byl tento závod i přípravou na Mistrovství světa superbiků. Čeští jezdci tak mohli změřit síly nejen s domácí, ale i se zahraniční konkurencí, v níž nechyběla jména jako Max Neukirchner, Jakub a Matěj Smržovi nebo Matthieu Lagrive.

Svého zástupce v závodech mělo i Znojmo, a to ve třídě Superstock 1000. Za tým CAINE Eagle Racing startoval Zdeněk Brabec.

Devátá řada


V prvním kvalifikačním tréninku si vyjel šestatřicátou pozici na startovním roštu, kterou chtěl vylepšit ve druhém kvalifikačním kole. To se mu ale kvůli deštivému počasí už nepodařilo, a do samotného závodu tak vyjížděl až z deváté řady.

Přesto Zdeněk Brabec dokázal skvěle odstartovat a skvělým výkonem v celém závodě se posunul na konečné šestadvacáté místo.

„V Brně jsem vždycky dost nervózní, vždyť je to můj „domácí“ okruh, takže mi sem vždycky přijede fandit spousta známých a přátel. Přitom zrovna tady mi to nikdy moc nejede,“ komentoval závod samotný Zdeněk Brabec.

„Do třídy Superstock 1000 se navíc letos přihlásilo víc jezdců, než kolik povoluje propustnost trati. Na naší startovní listině bylo dneska čtyřiašedesát jmen, takže jsem věděl, že nervy bude už to, kvalifikovat se do závodu,“ vysvětloval Brabec.

Důležitý start


Podle jeho slov nejvíc záleželo na začátku závodu. „Startoval jsem z deváté lajny a moji nejbližší soupeři stáli hned přede mnou, takže start byl hrozně důležitý. Jeho nácviku jsem proto věnoval celý nedělní zahřívací trénink,“ podotkl Brabec.

A vyplatilo se. Už v první zatáčce po startu poskočil znojemský jezdec o osm míst dopředu.

V závěru ještě sváděl tuhé boje o pozici s Máchou, nakonec ho ale o dvaadvacet tisícin vteřiny porazil a skončil šestadvacátý.

Závod v Brně byl pro Brabce důležitý i z bodového hlediska. Po skvělém devátém místě v Hungaroringu musel totiž kvůli zdravotním problémům se zády vynechat závod v Pannoniaringu.

„V Brně jsem si tak potřeboval připsat co nejvíc bodů do celkového hodnocení,“ přemýšlel pragmaticky závodník. V moravské metropoli získal za svoje umístění osm bodů, které ho posunuly na prozatímní osmé místo v Mistrovství České republiky třídy Superstock 1000.

Opravdová zkoušky fyzické kondice a technické připravenosti čeká závodníky už následující pondělí šestnáctého července. V Brně se totiž zúčastní šestihodinového vytrvalostního závodu, který je kratší obdobou známé osmihodinovky, která se jezdí v japonské Suzuce. „Většinu času tak teď trávím za řidítky kola, abych byl co nejlépe fyzicky připraven,“ přiblížil závěrem Zdeněk Brabec svůj momentální program.