„Náš tým se zvětšil o sedm nových členů. Přišli mladí nadějní cyklisté a také zkušení závodníci, kteří mají za sebou velice dobré výkony.  Je to taková kombinace mladých a zkušených jezdců,“ uvedl majitel klubu Jan Fiala.

Do týmu tak přibyli cyklisté, kteří mají zvednout výkonnost celého týmu. „Třeba Martin Hebík má mnoho mezinárodních úspěchů. Další jezdec Tomáš Okrouhlický byl několikrát republikovým vicemistrem v časovce nebo devatenáctiletý závodník Lukáš Smola je vicemistr republiky,“  vyjmenoval Fiala.

Lídrem Focusu zůstane Zdeněk Mlynář. „Má nejlepší výsledky a největší zkušenosti,“ dodal Fiala.

Mlynář je s novými závodnickými kolegy spokojený. „Znám je už z dřívějška z týmů, ve kterých jsem působil. Naše družstvo je postavené tak, aby závodníci uměli rozjíždět spurty, navzájem si pomáhat, abychom dosáhli nejlepších výsledků,“ zmínil cyklista.

Ne vždy bude tým pracovat jen pro Mlynáře. „Pokud to budou závody, kde budou rozhodovat spurty, tak pojedou na mě. Když to ale budou závody, kde nebudu mít šanci se prosadit, třeba budou dojezdy na kopci, pomůžu zase já jim ,“ přiblížil Mlynář.

Focus se zaměřuje především na silniční cyklistiku a tomu odpovídají i plánované závody v nadcházející sezoně.„Chceme absolvovat kompletní český pohár a rakouský pohár, všechny závody na Slovensku zařazené do světového poháru a vybrané etapy závodů v Polsku, Beneluxu, Švýcarsku a Francii. Celý srpen budeme závodit v USA. Začínáme 31. března závodem Brno – Velká Bíteš – Brno,“ sdělil majitel klubu.

Sezonu by si chtěli prodloužit cyklokrosovými závody. „V září se k nám připojí dvě posily. Bude to Vojtěch Nipl, devatenáctiletý závodník a reprezentant a pak Vendy Kuntová, také devatenáctiletá závodnice. Bude s nimi jezdit Zdeněk Mlynář, který si prodlouží sezonu. Domluvili jsme se, že bude závodit do prvního bahna. Pak se bude starat o ostatní dva cyklisty,“ prohlásil Fiala.

Mlynář se nechce zimním plískanicím vyhýbat. „Ne, že by se mi nechtělo jezdit v bahně, ale větší šanci na úspěch mám na suchých rychlých tratích,“ dodal.

Znojemský tým nemá přesně určený sezonní cíl. „Každý vyhraný závod je vrcholem sezony,“ podotkl Fiala.

Podobně přemýšlel i Mlynář. „Mě baví vyhrávat. Čím víc vyhraných závodů, tím lépe pro mě i pro tým,“ řekl.

Zařazením je Focus zčásti amatérský, ale také i profesionální oddíl. „Jsme klub, který má amatérskou licenci, ale každý je u nás placený. Takže svým způsobem jsou to profesionálové s amatérskou licencí,“ vysvětlil Fiala.

O celkové profesionalizaci majitel klubu zatím neuvažuje.  „Musí se složit cyklistické federaci poměrné velké peníze, které pak někde leží ve Švýcarsku a pro nás jsou to mrtvé peníze. Teď potřebujeme na sezonu dvanáct milionů. Skromný profesionální tým funguje s rozpočtem dvou milionů eur ,“ komentoval.

Focus Cycling team vznikl před rokem. „Když jsem závodil ve Spartě, tak jsem si myslel, že by to mohlo být lepší. Po letech se objevila možnost zkusit vybudovat cyklistický tým. Využil jsem toho, že v České republice je v cyklistice krize a plno lidí by mělo zájem být členem nějakého oddílu. Zkontaktovali jsme první sponzory a vytvořili  skromný tým, který se postupně rozrůstá,“ sdělil Fiala.

Se sestavením týmu neměl problém. „Nebylo těžké sem závodníky nalákat, protože česká cyklistika neprochází zrovna dobrým obdobím. Týmů je tady hodně málo. Kluci jsou velice rádi za jakékoliv podmínky. Myslím, že se nám podařilo zařídit velice slušné zázemí, které stále vylepšujeme. Jsme jedním z nejlépe zajištěných týmů v republice. Zájem od cyklistů stát se našimi členy přesahoval naše možnosti,“ uzavřel Fiala.