Přibude Znojmo na mapu extraligových florbalových týmů? Kdo ví. Zatím ale znojemští florbalisté hlásí skvělou formu a jednoznačně jdou za splněním svého cíle.

Jejich vizitka po více jak polovině základní části mluví jasně v jejich prospěch. První místo v první lize s jedenácti výhrami a jedinou porážkou. Jak už se ale v posledních letech ukázalo, vyřazovací část je zcela jiná soutěž. Aspiranty na postup mezi českou elitu jsou mimo Znojma i Královské Vinohrady, které loni nejvyšší soutěž hráli.

„Favorita těžko určit. Do finále se mohou podívat i týmy jako jsou Sparta či Litvínov, které patří mezi tradiční účastníky play-off,“ poukázal na nevyspitatelnost vyřazovacích bojů znojemský trenér Libor Šťasta.

V uplynulých letech skončil znojemský tým po základní části druhý. Poprvé si vylámal zuby na Kopřivnici, loni na Litvínovu.

„Jsme zase o kus dál. I já jsem na play-off připraven mnohem více než jindy. Hráči šli výkonnostně nahoru, ale pořád máme ty poslední dvě sezony v hlavách. Možná až moc. A proto uděláme maximum, abychom konečně postoupili. Už si tu šanci nenecháme ujít,“ apeloval Šťasta. Do začátku play-off zbývá odehrát jen pár utkání. V nich se chtějí florbalisté zaměřit na fyzickou kondici a hlavně na defenzivní činnost.

„Musíme být fyzicky připraveni. Do konce základní části musíme ještě zlepšit obranu, abychom inkasovali co nejméně branek. Další a neopomenutelnou věcí je individuální technika jednotlivých hráčů,“ prozradil Šťasta.

Odpověď na otázku, s kým by se nechtěli florbalisté v závěrečné části sezony potkat, je více než jasná.

„Jednoznačně je to Litvínov. Je to hodně nevyzpytatelný soupeř. V určitých fázích dokáže být hodně zákeřný, což hraničí s fair-play. My se snažíme hrát čestně a podle pravidel, na což možná občas doplácíme,“ zauvažoval první muž na znojemské lavičce.

Jasné je, že se celý tým na vyřazovací boje těší a doufá, že se mu konečně povede postoupit do extraligy. „Základní část chceme dohrát tak, abychom postoupili z prvního místa. Na play-off si věříme a dáme do toho všechno,“ zdůraznil kapitán Znojma David Mahr.