Na golfovém hřišti v Těšeticích dýchne na návštěvníka atmosféra klidu a rodinné pohody. Bortí tak mýtus o golfu jako sportu pro snoby a bohaté. „Stává se nám, že sem přijdou lidé a vidíte, jak se najednou začnou uvolňovat a pohltí je zdejší klid," prozradila manažerka těšetického golfového areálu Jiřina Jelínková.

Ta vlastně přišla před deseti lety s myšlenkou vybudovat ve své rodné obci golfové hřiště.

„Když jsme v březnu 2003 odjížděli na dovolenou na Novopackou boudu do Krkonoš, ještě jsme nic zlého netušili. Tam jsme se seznámili s primářem mostecké chirurgie Sašou Štenberou, který byl vášnivým golfistou. Já jsem jeho přednášky o golfu bral s rezervou, ale Jiřinka poslouchala s nastraženýma ušima. Takže počátky Těšetického klubu jsou v Krkonoších," píše v kronice Těšetického golfového klubu (TESGK) manžel Stanislav Jelínek, který svou ženu v zdánlivě bláznivém nápadu podpořil a nyní je trenérem a rozhodčím golfu a prezidentem klubu.

Za pouhé čtyři měsíce od prvotního nápadu se v prostoru pod těšetickou přehradou otevírala golfová akademie a zhruba za devět měsíců se zahajoval provoz nového cvičného odpaliště (DR) a jamkoviště (PG) o kus dál ve sportovním areálu v Těšeticích. To zbudovali Jelínkovi za potokem Únanovka oddělující golfové hřiště od tehdejšího koupaliště a fotbalového hřiště. Akademie pod přehradou zanikla. Devítijamkové hřiště budovali Jelínkovi bez investora či nějakých dotací.

„Postupně jsme hřiště budovali z vlastních zdrojů a vlastními silami, proto to tak dlouho trvalo, než jsme je vloni znormovali. To znamená, že se zde mohou hrát oficiální soutěže a turnaje na úpravu handicapu," popsal Jelínek.

Golfové turnaje se v Těšeticích konají přibližně jednou za dva týdny. Nyní přes prázdniny pořádá klub dlouhodobou soutěž Prázdninová jamkovka, které se účastní 32 golfistů.

Zajímavý je také nedávno konaný turnaj, kdy golfisté mohou použít jen dva druhy holí, a raritou je noční turnaj se svítícími míčky. O golfový areál nazvaný Královská vinice se starají nejen manželé Jelínkovi, ale také jejich syn Stanislav a pomáhá i jeho přítelkyně Vladana. Velkým pomocníkem je správce areálu František Zohn.

Klub má v současnosti kolem sta členů. „Členové nám přibývali i ubývali, ale teď, když máme hřiště znormované, tak nám počet zase narůstá," dodal Jelínek.

V Těšeticích se specializují na výuku začátečníků. „Manžel má nejen trenérský kurz, ale také pedagogické vzdělání, absolvoval Fakultu tělovýchovy a sportu v Praze. Zkušenějším golfistům zase pomáhá náš syn, který je trenérem golfu třetí třídy, především však hlavním greenkeaperem," upřesnila Jelínková.

Golf není sport, který by stál člověka desetitisíce ročně. „Roční klubový poplatek je šest tisíc, což znamená, že hráč má všechny vstupy zdarma. Nováček zaplatí první rok o tisíc korun víc kvůli nákladům s administrací," přiblížil Jelínek. Pro srovnání, pokud člověk chodí cvičit třeba do posilovny, tak podobnou sumu, někde i vyšší, dá za rok za permanentku.

Zpočátku je dobré, když si golfový začátečník zaplatí instruktora. V Těšeticích nabízejí za dva tisíce absolvování pětihodinové golfové akademie, která zahrnuje vstupy na sportoviště, půjčovné holí a míčků na odpaliště a samotnou výuku.

V Česku je golf organizován v rámci České golfové federace. Ta letos slaví dvacet let fungování a Těšetický golfový klub už v září oslaví deset let.

Z kroniky klubu

Březen 2003 – Prvotní nápad na zřízení golfového hřiště.

28. 3. 2003 – První jednání s vedením obce Těšetice.

2. – 3. 4. 2003 – Návštěva golfového areálu Janov u Hřenska a začátek spolupráce s Jaroslavem Novotným, který pomohl s vybudováním golfového hřiště.

10. 4. 2003 – Důležité jednání s ředitelem Pomony Těšetice Milanem Geržou, který přislíbil využití jejich závlah, které vedly přes pozemky budoucího hřiště.

16. 4. 2003 – Jednoznačný souhlas těšetického zastupitelstva. Tehdejší starosta Leoš Musil a místostarosta Karel Bobek významně pomohli s pronájmy pozemků.

7. 2003 – Začátek prací na vyčištění pozemku pod těšetickou přehradou, který byl v podstatě skládkou všeho možného.8. 2003 – Zahájení provozu golfové akademie pod těšetickou přehradou.9. 2003 – Založení Těšetického golfového klubu.Květen 2004 – Pronájem sportovního areálu a výstavba nového cvičného odpaliště a jamkoviště.

16. 7. 2004 – Slavnostní otevření.

12. 3. 2005 – Přijetí do České golfové federace.

Podzim 2012 – Znormování devítijamkového hřiště.