„Příští rok oslaví hrušovanský volejbalový klub SKV Hrušovany nad Jevišovkou dvacet let trvání. Za jeho vznikem stojí parta nadšenců.
„Scházeli jsme se každý pátek parta nadšenců v tělocvičně. Začalo nás přibývat, volejbal se nám líbil víc a víc. František Sýkora, náš první předseda, se rozhodl mužstvo zaregistrovat a přihlásil nás do okresního přeboru," přiblížil současný předseda oddílu osmatřicetiletý Karel Číž.

Hrušovany několikrát okresní přebor vyhrály a rozhodly se postoupit výše. „Je to sedm let zpátky, co začal náš klub hrát kraj. Ze začátku to byly takové rozpačité výsledky. Postupně jsme se ale zlepšovali. V předchozích dvou sezonách jsme skončili na prvním místě.V této sezoně jsme obsadili čtvrtou příčku," doplnil Číž.

Vyšší krajskou volejbalovou soutěž ale po dvou výhrách ve skupině nevyzkoušeli.  „Nechtěli jsme postoupit ze dvou důvodů. Hraje se už výhradně v tělocvičně. V Hrušovanech žádná není,  kde by se tato soutěž dala hrát. A druhým důvodem bylo to, že za nás hrají kluci, kteří přes zimu hrají v jiných soutěžích a vyšší krajská soutěž se hraje právě přes zimu. Neposkládali bychom tak mužstvo," popsal předseda.
Kromě mužů hrají volejbal také dřívější aktivní volejbalisté. „Schází se několikrát týdně, pořádají a objíždí turnaje," dodal Číž.

V Hrušovanech se také věnují mladé generaci. „Máme družstvo žaček od páté do deváté třídy, které vede Jiří Šedivý. Letos poprvé hrálo okresní soutěž žactva. Pro holky to bylo něco nového, se soutěží se seznamovaly, ale neskončily poslední a těší se na příští rok. Chtěli bychom se pokusit dát dohromady i mladší dívky, které by hrály soutěž v minivolejbalu," poznamenal předseda oddílu.

Do volejbalového oddílu  v Hrušovanech se zapojují i děti ze školky. „Máme přípravku, kterou na podzim založila Marta Šedivá. Mohou tam chodit děti buď ze školky nebo z první a druhé třídy. Jsou tam holky a kluci. Scházejí se jednou týdně, hrají především míčové hry a pohybovou průpravu mají zaměřenou především na volejbal. Snažíme se tak vychovat nový kádr, aby pokračoval v tradici," vysvětlil Číž.

Kdysi v Hrušovanech i chvíli fungoval  klučičí oddíl. „Nemají o volejbal zájem. K fotbalu nám ale neutíkají, protože i tam si stěžují, že mají méně kluků," podotkl Číž.

Letos by  měli v Hrušovanech začít se stavbou nové sportovní haly. „To by nám mohlo otevřít nové možnosti," uzavřel Číž.