Z kvarteta čtyř nejhorších týmů základní části nejvyšší soutěže se v nadcházejícím ročníku jistě objeví pouze vítěz skupiny o udržení. „Počáteční zklamání z absence v play off už opadlo, na konci základní části se nám podařilo porazit silnou Spartu, která bojovala o čtvrté místo. Věřím, že teď převládá v týmu pozitivní nálada," hlásí před play down znojemský kouč Jan Šťastník.

Jeho svěřenci musejí projít ostrým sítem. Aby se v juniorské extralize jistě udrželi, potřebují nejprve porazit v sérii na tři vítězná utkání poslední Chomutov a pak ještě v malém finále play down vítěze série mezi desátým a jedenáctým celkem základní části. „Florbalová veřejnost očekává, že ve finále se utkáme s Pardubicemi, Náchod ani Chomutov v sezoně moc bodů nezískaly, spíš si jen rozdělily nějaké mezi sebou. Chomutov ovšem nemá co ztratit a má své zbraně. Může na nás vyrukovat s hráči, kteří nastupují v kádru prvního mužstva," odhaduje Šťastník.

Termíny série s Chomutovem:
- 27. února: Znojmo – Chomutov
- 28. února: Znojmo – Chomutov
- 5. března: Chomutov – Znojmo
- 6. března: Chomutov – Znojmo
- 13. března: Znojmo – Chomutov

Pozn.: série se hraje na tři vítězná utkání.

Účast v play off unikla jeho svěřencům o osm bodů. „Samozřejmě nás mrzí, že nejsme o jedno místo výš. Na soupeře, kteří jsou v tabulce nad námi, nám vždy krok scházel, byť jsme prohrávali těsnými rozdíly. Na druhou stranu všechny soupeře pod námi jsme porazili, takže naše umístění je pravděpodobně zasloužené," rekapituluje trenér.

Znojemští junioři si po loňském postupu zvykali například na základní hrací čas třikrát dvacet minut, což vyžadovalo i vyšší fyzické nároky. „V řadě utkání jsme třeba po dvou třetinách vedli a pak jsme si zápas nechali utéct. Když soupeři teklo do bot a jeho opory zapnuly, měli jsme problémy. Je to i v herní vyzrálosti, v těchto zápasech jsme se zalekli, že můžeme zvítězit. Detailnější rozbor si uděláme po sezoně, nyní se hlavně připravujeme na play down," tvrdí Šťastník.

Hráči vyšší náročnost soutěže pocítili. „Šlo o obrovský skok. Juniorská soutěž je rychlejší, tvrdší, na vše máme míň času a hlavně už jde poznat přístup hráčů k florbalu. V dorostu je hodně kluků, kteří hrají jen proto, aby neseděli doma u televize. U juniorů jde vidět, že už to chtějí někam dotáhnout a makají v každém zápase na sto deset procent," porovnává na klubovém webu talentovaný znojemský hráč Zdeněk Frank, který nastupoval v juniorské i dorostenecké soutěži.

První dva zápasy série s Chomutovem sehraje Znojmo příští sobotu a neděli na domácím hřišti.