S jakým očekáváním jedete na mistrovství světa do Kanady?

Ve skrytu duše bych si přál, kdyby naši závodníci uspěli. Konkurence bude ale veliká. Zúčastní se tři tisíce závodníků. Naše výprava bude mít jedenáct závodníků a jeden člověk pojede jako doprovod. Každý kov, který bychom získali, by byl pro nás velmi cenný.

Kolikrát jste se mistrovství světa zúčastnili?

Znojemská škola byla předloni na mistrovství světa v Jižní Koreji poprvé. Koná se jednou za dva roky. Za dvacet let, co taekwondo existuje, tak byli ještě další dva závodníci ze Znojma na mistrovstvích světa, a to jeden z nich v roce 1992 v Severní Koreji a v roce 1994 v Malajsii a druhý v roce 2002 v Polsku.

Získali už znojemští taekwondisté nějaké medaile z mistrovství světa?

Ze studentů ještě nikdo. Je jedna osoba, kterou nechci jmenovat, která kov z mistrovství světa dovezla, ale chvalozpěvy vždy smrdí.

Takže jste to vy?

Já nevím, asi. To se ale nepočítá jako student znojemské školy.

A jaké medaile jste získal?

V roce 1992 stříbro a pak ještě zlato na mistrovství Evropy.

Z evropského šampionátu už ale vaši žáci medaile mají…

Z loňského mistrovství máme absolutního evropského šampióna Eduarda Lišku. Dovezli jsme celkem deset medailí. Skupina, která jede do Kanady, je v podstatě složené z těch, kteří uspěli na mistrovství Evropy a jsou doplněni o dva nováčky, aby také fungovala nějaká konkurence.

Liška by tak mohl být vaším želízkem v ohni?

Ten bohužel s námi nepojede. Pracovní a rodinné povinnosti mu nedovolí odcestovat na deset dní do Kanady.

V jakých kategoriích nastoupíte?

V juniorské a seniorské. Dohromady bude mít všech našich jedenáct účastníků čtyřicet startů, plus čtyři starty v týmech. Je to poprvé, co budeme soutěžit v týmech. Postupně se dostáváme k tomu, co už funguje někde jinde.

Jak se vyrovnáte s časovým posunem, který vás v Otavě čeká?

Mistrovství světa začíná v úterý a my letíme už v sobotu. Neděli máme na regeneraci a pondělí na aklimatizaci.

Mistrovství světa vám vlastně koliduje s olympiádou, kde jste teoreticky mohli startovat…

Dostali jsme nabídku od olympijského výboru, že bychom se mohli zúčastnit, ale za podmínky, že si poplatky zaplatíme sami. Nemohli bychom se na olympiádu dopravit normálním spojem, ale pouze leteckým speciálem, který bychom si museli zaplatit sami. Akreditační balíček, který zahrnuje ubytování a jídlo, je tak astronomická částka, že bychom ji nedali dohromady. Ale my rosteme postupně. Po dvaceti letech fungování jsme vloni uspěli na mistrovství Evropy. Výkonnost naší školy jde nahoru. Věřím, že obstojíme i na mistrovství světa, jinak by to pro nás byl neúspěch.