V Kolumbii jste skončili sedmí. Jaké bylo očekávání před Světovými hrami?

Náš cíl byl hrát o třetí místo. Naději jsme ztratili ve druhém zápase s Portugalskem. Museli jsme vyhrát, abychom hráli o třetí místo. Další zápas jsme hráli s Holandskem, které už asi dvacet let s nikým neprohrálo, takže bylo jasné, že nemáme šanci uspět. Následovalo utkání s Ruskem, které rozhodovalo o tom, jestli budeme hrát o páté nebo sedmé místo. Nám to vůbec nevyšlo a Rusům se extrémně dařilo ve střelbě. Navíc měli velkou výškovou převahu. Nás velmi oslabilo, že se nám hned v prvním zápase zranil Vlastimil Krejčí, který si zlomil ruku. To byla velice citelná ztráta.

Vy jste právě v tom prvním utkání s Velkou Británií dal rozhodující vítězný koš čtyři vteřiny před koncem. Byl to velká radost?

Byla to obrovská euforie. Když jsem šel nějakých šest minut před koncem na hřiště, tak jsme prohrávali o pět košů, což nebylo zrovna málo. Všichni v týmu jsme velmi dobře zapracovali, že nám to tam napadalo.

V druhém utkání s Portugalskem se zaskvěl deseti koši Jiří Podzemský, přesto to na vítězství nestačilo. Jak to?

Jirka nás držel, co to šlo, ale nás zbytek hráčů jsme prostě koše nedali. Jeho výkon na celém turnaji byl v mých očích nejlepším z české reprezentace. Zároveň byl také pátým nejlepším střelcem celého turnaje.

Na závěr jste urvali opět výhru o jeden koš nad Německem, a to vám zajistilo předposlední, sedmé místo. Skončit poslední by pro vás bylo hodně nepříjemné?

Už takhle je to ostuda a být poslední by bylo hrozné. Na Světové hry se kvalifikuje osm nejlepších týmů ze světa. Rozdíl mezi čtvrtou a poslední příčkou je ale tak malý, že kdyby týmy hrály znovu, tak to může dopadnou úplně jinak.

Mezi evropské celky se do Kolumbie kvalifikoval i Taiwan, který skončil na pro Česko vytouženém třetím místě. Kde tam se vzal korfbal?

V posledních letech začal hodně spolupracovat s Holandskem a hrozně se zlepšují, šli velmi nahoru. Jsou malí, rychlí, pohybliví. Dokážou skvěle vyskočit. Výkonnostně jdou pořád nahoru.

Jaký byl zájem diváků o korfbal?

Chodilo jich hodně. Nepočítal jsem s tím, protože na mistrovství světa jich tolik nebývá. Lidi v Kolumbii měli zájem, zaplnili halu a vytvořili dobrou atmosféru.

A jaká byla celková atmosféra Světových her?

Hlídalo nás hrozně moc policajtů kvůli vysoké kriminalitě. Náš tým měl přidělené dva policajty, kteří s námi všude chodili. Jak viděli Kolumbijci Evropany, tak se nedalo skoro jít po ulici, pořád nás někdo zastavoval, že se chtěl s námi fotit. Byli jsme se podívat i na jiných sportech a také tam bylo hrozně moc lidí. Zakončení celých her pak byla úplně skvělá tečka her. Také tam byl úplně úžasná atmosféra.

Na jakých sportech jste byli podívat?

Měli jsme volné jen první dva dny, kdy jsme mohli někam zajít. Šli jsme se podívat na naše in-line hokejisty a pak jsme stihli utkání fistballu, kde hrála domácí Kolumbie a bylo na stadionu narváno.

Mohli jste se podívat i někam mimo sportoviště?

Nebylo to tak, že by nás někdo hlídal a nikam jsme nesměli. Neměli jsme ale čas. A pak trávit čas mezi tréninky a zápasem nějakým chozením po městě by nebylo dobré.

Jak jste se vyrovnali s velkým časovým posunem?

Neměli jsme s ním problém. Doletěli jsme v devět hodin večera a každý byl po cestě tak unavený, že neměl problém usnout. Mně osobně časový posun nevadil ani při cestě tam ani zpátky.

Co jste si z Kolumbie přivezl?

Trička, kolumbijskou vlajku, kávu a pak mám zmenšenou památeční repliku medaile. Na ní ale i na oficiálních medailích udělali chybu, že místo World Games napsali Word Games, takže z toho udělali slovní hry.

Momenty znojemských korfbalistů:

Utkání s Velkou Británií:

Klára Zábojová hned po střídání vstřelila koš. Ivan Žák střídal na posledních šest minut a připsal si tři koše z toho poslední rozhodující tři vteřiny před koncem.

Utkání s Portugalskem:

Jiří Podzemský se stal suverénním střelcem, trefil se desetkrát. V sumáři celého turnaj se stal pátým nejlepším střelcem.

Utkání s Německem:

Ivan Žák se postaral o šest košů a třicet vteřin před koncem poslal Česko do vedení 26:25.

Výsledky

ČR – Velká Británie 18:17 (6:11)
ČR – Portugalsko 18:21 (10:12)
ČR – Holandsko 19:42 (10:15)
ČR – Rusko 21:28 (12:15)
Zápas o 7.místo:
ČR – Německo 27:26 (12:13)

Konečné pořadí:

1. Holandsko
2. Belgie
3. Taiwan
4. Portugalsko
5. Anglie
6. Rusko
7. Česká republika
8. Německo

Zdroj: www.extrakorfbal.cz