Registrace závodníků začne v sobotu v osm ráno. Při ní dostane každý závodník startovní číslo s čipem, poukaz na jedno pití a jeden zákusek. Na tyto poukazy nemají ale nárok nejmenší účastníci závodů, účast na dětských závodech je totiž zdarma.

Registrace závodníků bude možná i v pátek od šesti do osmi hodin večer v restauraci Penzionu Gaudeo na pláži vranovské přehrady. V sobotu bude pak možný příjezd do areálu kempu od sedmi ráno.

„Při příjezdu do kempu sdělí cyklisté na recepci, že jedou na závod LahoCup. Následně budou do areálu kempu vpuštěni zdarma. Zaměstnanci kempu navíc nasměrují účastníka na parkovací místo," informoval šéf organizačního výboru závodu Daniel Smola.

Osmý ročník cyklistického závodu, nově pod názvem LahoCup, přichystal pro své účastníky mnoho novinek. Přemístění prostoru startu a cíle, zcela novou a kratší trasu, nový web a nový organizační tým.

„O kratší trase jsme uvažovali již dříve, protože dřívější Lahofer Author Cup jezdily kromě samotných závodníků i jejich manželky s dětmi. Ty si sice netroufly na závod dlouhý padesát kilometrů, ale kratší by v malebném prostředí vranovské přehrady rády absolvovaly, a tak jim vycházíme vstříc," naznačil Smola.

Tato trasa je oproti dlouhé trati zkrácena především o náročnou partii v okolí Vysočan a u Peksova mlýna. Převýšení je zde o pět set metrů nižší než u delší tratě.

Vede přitom malebnou krajinou přes Zálesí, Chvaletice, Bítov, kolem zříceniny Cornštejn a dále přes Lančov a Vranov nad Dyjí zpět na vranovskou pláž. I tam se technicky náročnější terénní úseky střídají s asfaltem, ale rozhodně se nejedná o tak složitou trať jako na hlavním závodě. Pořadatelé se rozhodli přesunout start i cíl z chatové osady Pohádka přímo do centra na vranovskou pláž.

„Závodníkům tak nabídneme lepší zázemí, větší prostor a tím i bezpečnější odstartování závodu. Jsme rádi, že se nám s ředitelem kempu podařilo domluvit na spolupráci při pořádání tohoto závodu na dalších deset let," dodal Smola.

Závod je přichystán i pro nejmladší cyklisty, kteří absolvují zajímavou trať přímo v areálu kempu a poměřovat se budou ve čtyřech věkových kategoriích. Cyklisté starší dvanácti let se mohou se souhlasem rodičů účastnit i zmiňované kratší tratě. Delší trať je pouze pro závodníky starší osmnácti let. Ženy pojedou v pěti kategoriích, muži v sedmi a očekává se i účast týmů mužů i žen. Další novinkou je časomíra. „Oproti minulým ročníkům jsme pro letošek zajistili přesnější, jednodušší a rychlejší měření pomocí čipů," sdělil známý znojemský cyklista Martin Vojtěch, jenž se podílel na tvorbě trati.

Závodníky potěší také snížení startovného v závislosti na zaplacení až o tři sta korun. Výhodnou cenu nabízí LahoCup také týmům, které nahlásí pět závodníků, ale platily by pouze za čtyři. Závod se pojede za asistence policie i zdravotníků.

Start závodu dlouhého jednapadesát kilometrů je v deset hodin dopoledne. Kratší závod na devětadvacet kilometrů odstartuje ve čtvrt na jedenáct dopoledne. Na trase závodu budou dvě občerstvovací stanice. Poté budou startovat dětské kategorie na trati v areálu kempu. Více informací naleznou zájemci na novém webu lahocup.cz.

MARTIN SMEJKAL