Na čtvrtém místě skončil tým mužů ve složení Jaroslav Hon, Jan Lengál, Karel Neuwirth, Martin Zahradník. Posledně jmenovaný člen družstva mužů je předsedou znojemských lukostřelců a hlavní osobou, která měla republikový šampionát na starost. „Jako organizátor vím o věcech, které by se daly zlepšit, ale jako celek fungovalo mistrovství skvěle,“ říká Zahradník.

Co vás přivedlo k pořádání mistrovství republiky?
První impulsem bylo to, že se nám v roce 2016 povedlo uspořádat mistrovství republiky žactva, které se konalo na stadionu na Čafce. Měli jsme pozitivní ohlasy, všechno se nám povedlo, všichni byli nadšení. Do dneška nás prosí, jestli bychom udělali další. Mezi kluby totiž není taková vůle dělat mistrovství pro děti, protože to není tak prestižní jako pro dospělé, kde se sejde česká špička. Rok po žákovském mistrovství jsme nabrali síly a kandidovali jsme na pořádání dospělého mistrovství. Rozhodovalo se mezi dvěma kluby a přidělili to nám. Myslím, že hodně pomohlo, že jsme prezentovali náš stadion. Asi ještě nikdy se mistrovství nekonalo na stadionu s umělým osvětlením.

Takže jste měli takovou premiéru.
Celkově průběh mistrovství byl premiérový, protože loni se schválila změna formátu soutěžení, který se změnil z dvoudenního na třídenní. A ten poslední, třetí den, už byl jen čistě finálový. Boje o zlaté medaile běžely on-line přes YouTube. Myslím, že už nikdo nebude chtít střílet jinak, jak se ten nový formát líbil.

Ilustrační foto
Fanoušci fotbalu zažili žeň kanonýrů, dohromady padlo devět hattricků

Martin Zahradník· 36 let
· Od roku 2007 se věnuje lukostřelbě.
· Předsedou Lukostřeleckého klubu Znojmo je od roku 2010.
· Je také trenérem znojemského klubu a funkcionářem lukostřeleckého svazu.
· Živí se jako účetní.


Jak s odstupem času vidíte celou akci?
Jako organizátor vím, že tam byly věci, které se dají zlepšit, ale jako celek to fungovalo skvěle. Z pohledu střelců bývají největším problémem prostoje, třeba kvůli organizačním problémům nebo když šíp proletí terčovnicí. Pak sto padesát střelců stojí a zanechává to negativní dojem. To se nám naštěstí nestalo. Měli jsme také skvělé zázemí díky stadionu.

Váš klub získal stříbrnou a bronzovou medaili a čtvrté místo v týmové soutěži mužů. Říkal jste mi, že to byla třešnička na dortu.
To byla pořádná třešnička. Když se podívám zpětně, tak znojemský klub nemá takovou historii jako kluby, které fungují padesát šedesát let, a my fungujeme nějakých dvanáct let. Novou střelnici máme až od roku 2012, a tam teprve jsme schopni vychovávat střelce pro dospělou kategorii. A až teprve letos jsme se vlastně zúčastnili mistrovství republiky jako klub a hned z toho byla taková pěkná umístění.

V klubu máte i seniory. Je tedy možné s lukostřelbou začít i v pozdějším věku?
Není problém začít v jakémkoliv věku. Je tam jen omezení, co se týká pohybového aparátu. Staršímu člověku už nezvětšíte kloubní rozsah, ale dá se úměrně každému střelci upravit technika. Lukostřelba je technický sport, přirovnává se trochu ke golfu, protože je důležitá technika výstřelu, než kolik uzvednete na benči. Důležitá je také psychika, je to tři čtvrtě výkonu.

Čím může být člověku lukostřelba prospěšná?
Nejsme zaměřeni jen výkonnostně, ale máme i spoustu členů, kteří se chodí na střelnici odreagovat. Je to fajn relax. Člověka to vytrhne z každodenního stresu, protože se musí soustředit na pohyb, míření. V podstatě starosti odplynou a člověk odchází uklidněný, zrelaxovaný.

Co vás ještě čeká v sezoně?
Zúčastníme se mistrovství republiky žáků a dorostu a akademického mistrovství.

Máte v oddíle nějaké reprezentanty?
Karel Neuwirth je kousek od limitu do reprezentace B. Poslední možnost má na akademickém mistrovství republiky. V kadetech Nikola Lettlová má splněný limit pro reprezentaci A. Málem letos pokořila o jeden bod český rekord. A Martin Pekárek sice ještě nemá limit splněný, ale už mu stačí nastřílet relativně málo bodů. Oba jsou od loňska zařazení do sportovního centra mládeže při lukostřeleckém svazu, což je širší kádr pro reprezentaci.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Nový kouč reprezentace Šilhavý: Chceme obnovit důvěru v český fotbal