Před novou trenérskou dvojicí Martina Blažková – Marek Jakubec stojí cíl, jak zakomponovat do kádru hráčky, které ještě v minulé sezoně nastupovaly za kategorii žákyň, a naopak v případě potřeby posunout juniorskou hráčku do týmu žen.

Jak jste se dostala k volejbalu a proč právě tento sport?

Bydlím v Příměticích a chodila jsem na Základní školu Prokopa Diviše v Příměticích, která je volejbalově zaměřená. Dalším důvodem je, že mám dva starší sourozence, kteří už volejbal hráli.

Působíte jako kapitánka týmu juniorek. V čem je tato pozice specifická?

Vnímám to jako zodpovědnost za tým. Zatím fungujeme docela týmově, takže si myslím, že není potřeba být „hlídací pes“ a dohlížet na dodržení trenérčina pokynu, i když jsme někdy rozjívenější.

V letošní sezoně se týmu ujala trenérka Martina Blažková. Je poznat jiný trenérský režim?

Určitě je to zásadní změna. Jiná forma tréninku, ale i jiné metody, nová cvičení a další prvky. Změnu každopádně také přinesl druhý trenér Marek Jakubec.

Znojemští Orli. Ilustrační foto.
Orlí naděje inspiruje příběh Šuláka, hledají lídra defenzivy

V kádru máte i svoji sestru. Je to výhoda mít v mužstvu sourozence?

Ve většině případů ano. Jsme dvojčata, takže tvoříme dvojici na tréninku nebo při rozcvičování před zápasem. Dokud nás někdo nerozdělí. (smích) Navíc se můžeme vzájemně nahecovat k lepším výkonům.

Jaký je váš volejbalový cíl? Mnoho hráček postupem věku zabrousí jiným směrem a volejbal má už jen jako doplněk.

Krátkodobým cílem každopádně je udržet 1. ligu juniorek. Jinak hraji volejbal, protože mě baví, a vysoké kariérní cíle si tak rozhodně nekladu.

Sledujete i volejbal na vrcholové scéně?

Jako divák preferuji beachvolejbal. V šestkovém volejbalu sleduji raději muže, protože je to rychlá, dynamická a odvážnější hra.

Máte nějaký sportovní vzor, kterému se chcete jednou přiblížit?

Vrcholové hráče vidím spíš jako inspiraci nežli vzory. Pokud bych měla někoho jmenovat, tak asi Kiki a Maki. (Kristýna Hoidarová Kolocová – Markéta Nausch Sluková, někdejší beachvolejbalová dvojice, pozn. redakce.) Byly jako sestry a líbila se mi jejich souhra na kurtě, ale i v životě. I když spolu už nehrají a mají nové parťačky, tak zahrály super výsledky. Největším vzorem je mi ale rodina.

SK Žebětín proti SK Slatina.
Střelci samotáři přitahují osobní obranu, pro svůj tým jsou droga

Start nové sezony vám zatím přinesl čtyři body. Duely však většinou bývají vyrovnané. Čemu to přisuzujete?

Velkou roli hraje psychika, a to hlavně u nás žen. Jsou to první kola, týmy se teprve sehrávají a mají prostor pro zlepšení. Kdo ví, co ukážou další zápasy.

Minulý ročník týmu juniorek úplně nevyšel. Pomýšlíte na lepší umístění i s novými hráčkami, které do kádru přesídlily z kategorie žákyň?

Zatím se sehráváme, ale věřím, že to natrénujeme a předvedeme dobrý volejbal. Myslím, že holky skvěle zapadly do týmu, i když je mezi námi o trochu větší věkový rozdíl.

V soutěži máte dvojici brněnských týmů. Dokážou vás zápasy s týmy z druhého největšího města namotivovat více než s jinými soupeři?

Nedívám se na to, že jsou z druhého největšího města. Je zde přirozená motivace soupeře porazit. Ačkoliv tím, že jsou z Brna, tak mají výhodu díky možnosti velkého výběru hráček. Například nám ve Znojmě chybí vysoké hráčky. Takový problém týmy z velkých měst nemají.

Florbalista Znojma nestačili na Střešovice.
Florbalisté opět padli a vyhlíží derby s Bulldogs Brno

Juniorům či mužům se v posledních sezonách daří výsledkově mnohem více než juniorkám a ženám. Vnímáte tento fakt, nebo se snažíte soustředit se na nejbližší zápasy a v hlavách to nemáte?

Vím o tom, ale moc to nevnímám, protože to nemůžu vyřešit.

Preferujete čistě volejbal, nebo máte oblíbený i beachvolejbal?

Mám ráda obě formy volejbalu. Když skončí šestková sezona a venku se otepluje, je příjemná změna zajít na písek.

Kdyby byla možnost pozvat fanoušky, kteří by navštívili vaše zápasy, čím byste je nalákala?

Máme pěkné černé a červené dresy. (smích)

Anna Leischnerová
Datum narození: 26. 2. 1999
Hráčská pozice: nahrávačka
Číslo dresu: 5
Koníčky: procházky v přírodě, zahrada

Největší volejbalové úspěchy:

– 5. místo Český pohár žákyň
– 2. místo JmKP žákyň
– účast na mistrovství České republiky žákyň
– 1. místo 1. liga kadetek