Jako první jsou na trati vidět starší děti. „Jeď, jeď, opatrně na tu zatáčku, nejezdi tak blízko stromu,“ fandí rodiče ze všech sil. Mnozí školáci v sedle kola se tváří vážně, jako by zdolávali přinejmenším Tour de France.

Zvonek po chvíli ohlásí poslední kolo a bikeři napínají své síly. „Nejrychlejší byl Ondra Novotný, z děvčat pak Kačka Hladíková,“ dozvídají se diváci.

Kolo pro život
• Kolo pro život se od roku 2000 stalo nejpopulárnějším seriálem bikerů u nás. Závody zaplní od jara do podzimu patnáct měst.
• Znojmo se k závodu připojilo letos počtvrté. Na trasy vyjelo více než dva tisíce milovníků cyklistiky.
• Kromě účastníků, kteří přijeli závodit, usednou často do sedel kol i celé rodiny.

Na start se chystají mladší dívky a desítky dospělých cyklistů se na poslední chvíli registrují. „Je docela chladno, pořád čekáme, že vykoukne slibované sluníčko. Přijeli jsme podpořit naše známé. Cyklisté se při jízdě zahřejí, ale nám jako fanouškům zbývá snad jen ten výborný znojemský burčák,“ choulí se zimomřivě do bundy Klára Staňková.

Spolu s přáteli se vydává do centra města, kde v poledne startuje závod na sedmapadesát kilometrů. Masarykovo náměstí zaplnili cyklisté v pestrobarevných dresech a poslušně se řadí. „My jedeme jen do Jaroslavic, dál bychom to nezvládli,“ hlásí okolí muž v modrém dresu.

Po startu vyjíždějí všichni bikeři zvolna, jako by jim na vítězství nezáleželo. Městská dlažba a zatáčka do Kollárovy ulice ostatně ani žádnou větší rychlost nedovolují. „Počkáme, až přejedou a zařadíme se na konec. Nerada jedu takto pohromadě, může to být nebezpečné,“ vysvětluje své známé jedna z přihlížejících závodnic.

Spoluautor výstavy modelové železnice Tomáš Bílek.
Dnešní děti už hraní s vláčky skoro neznají, vypráví modelář Tomáš Bílek