Tým amerického fotbalu Znojmo Knights vstoupil do své premiéry v nejvyšší české soutěži vysokou, jednoznačnou výhrou nad Ústím nad Labem. Znojmáci hrají ligu nazvanou ČLAF B, která je určena pro týmy, hrající americký fotbal se sedmi hráči v poli. Soutěž ČLAF A je pro mužstva hrající klasický jedenáctkový americký fotbal. A v nejnižší lize ČLAF C působí rovněž celky sedmičkového amerického fotbalu. Soutěž je organizována turnajově. Do minulé sezony takto hráli i znojemští američtí fotbalisté. Trenér a zároveň hráč Radim Pařízek se ohlédl za prvním vystoupením znojemského týmu.

Vyhráli jste 73:0. Pro laika je to neuvěřitelné skóre. Můžete vysvětlit, jak se v americkém fotbalu boduje?
Jedno skórování, kdy hráč položí míč do soupeřovy konečné zóny zvané touchdown, je za šest bodů. Poté si kapitán útočícího týmu může vybrat mezi potvrzením za jeden bod, které se provádí z dvouyardové linie, anebo potvrzením za dva body, které se provádí z pětiyardové linie. Jeden gól tak může znamenat sedm nebo osm bodů. Naše skóre by se tak dalo připodobnit k fotbalovému výsledku 11:0.

Jak vypadal váš první zápas?
Velice rychle jsme skórovali. Po deseti minutách jsme vedli už 21:0 a první čtvrtinu jsme vyhráli 34:0. Ústí nad Labem nic nezahrálo. Jsou nováčkem soutěže jako my. Nevím, jestli tam mají zkušené hráče, nikoho z nich jsem neznal. Přišli s ambicí postoupit do ČAAF A, takže jsme přesně nevěděli, co od nich očekávat.

Před sezonou jste říkal, že máte málo hráčů…
Kádr se nám podařilo postavit. Angažovali jsme Američana Johna Bradlyho. Pak jsme vytrénovali spoustu nováčků. Přišlo zpátky také pár starších hráčů jako třeba Petr Daněk. Na zápas jsme měli dostatečný počet hráčů, ale kdyby se nám někdo zranil, tak bychom měli problém.

Jaký je rozdíl mezi soutěží, kterou jste hráli dřív a kterou hrajete nyní?
Předtím jsme hráli ligu, která byla založena na systému turnajů. Tohle už je liga, kdy se hraje klasicky doma a venku. Zápas je mnohem delší, trvá čtyřikrát deset minut čistého času. Přibližuje se více klasickým zápasům amerického jedenáctkového fotbalu, protože jsou ve hře kopy a odkopy, může se blokovat pod nohy, rozhodují oficiální rozhodčí asociace. Proti jedenáctkovému americkému nám chybí už jen branky a čtyři hráči navíc.

Proč jste šli do vyšší ligy?
Soutěž, kterou jsme hráli předtím, jsme jednou vyhráli, umísťovali jsme se na předních pozicích. Chtěli jsme se tak posunout dál, udělat další krok ve vývoji amerického fotbalu ve Znojmě. Jednou bychom chtěli hrát jedenáctkový fotbal, ale zatím na to nemáme dostatek hráčů.

S hřištěm by nebyl problém?
Dá se hrát na fotbalovém hřišti. Třeba na Čafce. Jen se musí postavit branky, a to se řeší tak, že se prodlouží fotbalové branky.

Jak sháníte hřiště na zápas? Nemívají fotbalisté obavy, že jim enormně zatížíte trávník?
To je trochu mýtus. Trávník nijak zásadně neničíme, jelikož nesmíme používat železné kolíky a netvoříme mlýn jako v ragby. Správce na Čafce, kde jsme nyní hráli, nakonec konstatoval, že jsme trávníku nijak neublížili. Na Čafce jsme se domluvili, protože tam byl volný termín. Příští zápas hrajeme doma s Českými Budějovicemi a po pravdě musím říct, že ještě nemáme domluvené hřiště. Dřív jsme hrávali ve Vrbovci, ale tam teď hřiště spravují.

Váš zápas s Ústím sledovalo kolem dvou až tří set diváků…
Americký fotbal už se dostává do povědomí Znojmáků. Stalo se mi, že jsem byl po zápase nakupovat v jednom obchodním centru a neznámí lidé ke mně přišli a gratulovali mi k vítězství. Navíc je to opravdu nádherný a vizuálně zajímavý sport.

Budete se nějak věnovat i mládeži?
Máme pět šest kluků juniorů a budeme dělat nábor pro juniorku Znojma. Petr Daněk zakládá oddíl flag football. Je to založené na tom, že hráči se neskládají, ale mají u pasu praporky. Takže místo toho, aby hráč protihráče složil, vezme mu praporek. Je to super v tom, že se děti naučí rozeznávat těžiště protihráče. Vlastně my celou hru sledujeme pas a boky protihráče, abychom věděli, jak ho složit, kam se pohne. Založit juniorku a vychovat si své hráče je jediná šance jak náš sport ve Znojmě udržet.