Super Bowl čili finále amerického fotbalu, ve kterém šlo o titul mistra republiky v sedmičkovém americkém fotbalu, odehráli v neděli znojemští američtí fotbalisté v Českých Budějovicích proti týmu Budweis Hellboys. Tento celek ani jednou neprohrál a neporazitelnost udržel i v posledním zápase, ve kterém nad znojemskými borci zvítězil 20:10.

Jak se finálový zápas vyvíjel?

V druhé čtvrtině jsme vedli 10:8, ale Budějovice před jejím koncem otočily na 14:10. Na začátku třetí čtvrtiny opět skóroval soupeř a dostal se do vedení 20:10. My jsme na to nedokázali zareagovat. Bylo nás také jen třináct a ve velmi teplém počasí nám docházely síly. Nebyli jsme schopni zápas otočit, i když jsme byli kousek od touchdownu. Soupeř byl ale celou sezonu lepší, ani jednou neprohrál.

Výsledek to ale není špatný?

To ne, prohráli jsme o jeden touchdown, což je něco, jako bychom prohráli o gól. Samozřejmě jsme do Budějovic nejeli prohrát o gól. Zkoušeli jsme v zápase netradiční varianty, které nám nevyšly úplně podle našich představ. Výhra Budějovic je ale naprosto zasloužená.

Jak se díváte na celou sezonu, ve které jste hráli jinou soutěž než v předchozích letech?

Naším největším problémem byl kádr. Začínali jsme s jednadvaceti hráči a končili se třinácti. Cílem bylo dostat se do finále. Bohužel se nám nepodařil ten poslední krok, vyhrát Super Bowl.

Jak budete řešit problémy v sestavě?

V září chceme udělat velký nábor jak v seniorské, tak i v juniorské kategorii. Už máme sedm juniorů, kteří by měli hrát soutěž a potřebujeme rozšířit jejich řady. Chceme hodně pracovat s mládeží a vychovat si vlastní hráče. Je možné, že se poohlédneme i po nějakých legionářích, abychom kádr doplnili. Chceme tam ale dostat co nejvíce Znojmáků. Chybí nám pět až sedm hráčů. Potřebovali bychom tým doplnit o atletické typy, sportovce. Můžou začít v jakémkoliv věku. Máme v týmu hráče, kterému je pětatřicet let a začal před třemi roky. Není to žádný problém, naučíme ho hrát.

Zůstanete i příští sezonu ve stejné soutěži?

Chceme v ní setrvat i nadále. Přibudou další týmy, které jsou hodně silné. Bude to mnohem náročnější soutěž než letos, bude mnohem větší konkurence. Takového výsledku jako letos asi příští rok těžko dosáhneme. Proto mě trošku mrzí, že jsme finále nevyhráli.

Čím to je, že je o tuto soutěž větší zájem?

Nižší soutěž, která se hraje turnajově, produkuje nové týmy. Hrají v nich třeba hráči, kteří již opustili jedenáctkový americký fotbal na nejvyšší úrovni. Jsou to kluci, kteří ho dělali na vysoké škole a pak jdou třeba zpátky do menších měst. Tady by už nedali dohromady takový počet hráčů, který by byl dostačující pro jedenáctkový fotbal. Tam je potřeba tak třicet až pětatřicet lidí, aby mohli odehrát ligu, kdežto na sedmičkový fotbal stačí polovina počtu. Založí tak nový tým jako třeba v Přerově a předávají zkušenosti nováčkům.