Na bloky znojemského krátkého bazénu se postaví i zatím jediní dva plavci, kteří splnili limit pro olympijské hry v Pekingu. Pardubický Jedlička a domácí Květoslav Svoboda.

„Splnil jsem ten lehčí limit daný českým svazem, ale rád bych zaplaval i ten drsnější. Pro dobrý pocit,“ poodkryl své plány první muž znojemského plavání.

Kromě české špičky, od které se samozřejmě očekávají kvalitní výkony, přislíbilo účast už dalších dvě stě padesát plavců z pětatřiceti klubů. Mezi nimi jsou i Rakušané, Slováci či Poláci.

Mimo soutěž jednotlivců nebude chybět ani soutěž družstev. Nejúspěšnější tým pak získá pohár města Znojma, který vítěznému družstvu předá sám starosta Znojma.

V rámci Velké ceny, která začíná zítra třicet minut po třinácté hodině, se bude plavat celkem čtyřiatřicet disciplín, což je kompletní olympijský program.

V nedělním programu, který začíná v devět hodin a třicet minut, bude už po dvanácté volena Miss Velké ceny.

Znojemské závody tak odstartují zimní plaveckou sezonu a nebudou jen závodem, kde se plavci budou snažit splnit olympijský limit.

Závod je zařazen i mezi osmičku podniků Českého poháru a mimo toho je nominačním závodem na prosincový evropský šampionát v krátkém bazénu v maďarském Debrecénu. Plavcům tak počínaje Velkou cenu končí tvrdá příprava, ze které budou čerpat celou nadcházející sezonu.

„Kluci absolvovali reprezentační soustředění v Nymburku a oddílové na Kypru. Opravdu si mákli. V posilovně nazvedali několik tun, ve vodě uplavali přes sto čtyřicet kilometrů. Koneckonců teď vypadají dobře i na pohled,“ zhodnotil Kyněra s humorem nárůst svalové hmoty svých svěřenců.