„K našemu podniku prostě miss patří. Rozhodčí a vedoucí výprav hlasují pro jednotlivé plavkyně. Ta s nejvíce hlasy dostane šerpu a obejde čestné kolečko kolem bazénu," vysvětluje Jiří Kyněra, znojemský trenér, jenž se velkou měrou podílí na organizaci závodu.

Výkvět domácích i zahraničních plavců se na jihu Moravy představí už poosmačtyřicáté, čímž je klání nejdéle trvající sportovní akcí ve Znojmě. „Letos máme sto devadesát startujících z České republiky, Slovenska a Rakouska," přibližuje Kyněra.

Velká cena města Znojma
- Kdy a kde: v sobotu a neděli na Plovárně Louka ve Znojmě

ČASOVÝ PROGRAM
- Sobota: 9.00 – rozplavání, 10.00 – rozplavby, 15.00 – rozplavání, 15.50 – slavnostní zahájení, 16.00 – finále
- Neděle: 8.30 – rozplavání, 9.30 – rozplavby, 14.00 – rozplavání, 15.00 – finále

Hlavní závody: 200 metrů znak muži (v neděli odpoledne) a 100 metrů znak ženy (v sobotu odpoledne)

Účastníci: 190 plavců ze třech evropských zemí (Česká republika, Slovensko, Rakousko), z toho 45 závodníků ze Znojma

Mezi nimi se ukáže i pětačtyřicet domácích závodníků. „Už ani nevím, pokolikáté na velké ceně poplavu. Účastním se už od žákovských kategorií," usmívá se čtyřiadvacetiletý znojemský Marek Polach, jenž patří mezi největší znojemské naděje.

V posledních letech pořadatelé zaznamenávají o svou akci nárůst zájmu. To způsobil i přesun mítinku z Městských lázní na plovárnu Louka, kde je pětadvacetimetrový bazén s osmi dráhami. Tam se letos plave už počtvrté. „Bazén v lázních má jen čtyři dráhy. Rozplaveb bylo hrozně moc a závodníci na své starty dlouho čekali. To se těm kvalitním příliš nelíbilo. Na Louce máme k dispozici osm drah a má to větší spád. Máme i kvalitní zázemí a všichni se k nám rádi vracejí," podotýká Kyněra.

Oproti minulým letům se změnil i termín. Dřív se soutěžilo v listopadu. „Září je na začátku sezony. Forma není ještě ideální. Vždy jde o testovací závody. Ale přesunutí na Louku byl určitě dobrý krok," povídá Polach.

Dvoudenní klání je rozdělené do čtyř půldenních bloků. Každý den se uskuteční sedm disciplín mužů i žen, které se plavou finálovým systémem. Závodníci změří síly na tratích padesát, sto a dvě stě metrů všemi styly. „Přijede třeba účastnice univerziády Martina Moravčíková i kvalitní Rakušané," zve diváky Kyněra.

Hlavní závod už dlouhou dobu představuje u mužů dvě stě metrů znak a u žen poloviční trať stejným stylem. „Tradice se drží někdy od sedmdesátých let, kdy jsem tu slavil úspěchy i já," vzpomíná Kyněra, jenž v minulosti vedl i českou reprezentaci.

„Ve Znojmě plavci tuto distanci dobře ovládají. Uměl ji výborně třeba i Květoslav Svoboda," dodává Polach, pro něhož je právě znaková dvoustovka hlavní trať.

Častá otázka bývá před venkovními závody počasí. Termín ke konci září nezaručuje právě jistotu příjemných teplot. „Zima nebo déšť mi už problém nedělají. Dřív možná jo, chce se to teple obléct a před startem se zahřát," komentuje Polach, jenž se letos účastnil univerziády v jihokorejském Kwangdžu.

„Letní mistrovství republiky je v pražském Podolí tradičně v červnu a kolikrát panovalo velké chladno. Navíc na Louce je přichystané zázemí se stany a voda má příjemných osmadvacet stupňů Celsia," doplňuje svého svěřence Kyněra.