Znojemští florbalisté nevstoupili do utkání ideálně. Už po třech minutách prohrávali. A ze strany Havířova se nejednalo jen o varování. Po úvodní brance Vydry se trefil ještě Šmída a když v deváté minutě zvyšoval na 3:0 z pohledu domácího Havířova Kožušník, vypadalo to se znojemskými hodně špatně.

Nakonec inkasovali ještě jednou a po prví třetině odešli do šaten se čtyřbrankovým mankem. A to i přesto, že si v závěru úvodní části vytvořili místy až drtivý tlak. „Havířov nás opět zaskočil. Nezvládli jsme první třetinu. Otáčet utkání za stavu 0:4 je hodně těžké,“ vrátil se k první části znojemský kouč Libor Šťasta.

Do druhé periody ale nastoupil zcela jiný tým. Znojemští hýřili aktivitou, nápady a na branku Havířova vysílali jednu střelu za druhou. Už po sedmi minutách snižoval na rozdíl tří branek Žižka. Právě branka znojemského forvarda hostující lavičku nakopla. Znojmo začalo udávat tempo, ale ze svého tlaku už nic nevytěžilo. „Do utkání jsme se dokázali vrátit, jenže skóre se nám zvrátit nepodařilo,“ stroze ale výstižně okomentoval druhou část znojemský kouč.

Využitá vyloučení

Svou formu ze druhé části potvrzovali Jihomoravané i na začátku závěrečného dějství. Ve druhé minutě byl sice vyloučen Bauer, ale paradoxně pomohl k další znojemské brance. Tu vsítil v oslabení Sláma a rázem to bylo o pouhé dvě branky.

Jenže Havířov začal trestat. Stačil totiž ještě Bauerovo vyloučení využít a utekl tak znovu na propastný rozdíl tří branek.

A bylo ještě hůř. Následné vyloučení Slámy potrestal Varta a když se vrátil z trestné lavice další vyloučený znojemský hráč, udeřili domácí posedmé.

I když se znojemští florbalisté nevzdávali a snažili se o zvrat, zázrak se jim nepodařil. Navíc dvě minuty před koncem utnul šance hostů Bauer, který znovu zamířil na trestnou lavici, tentokrát za špatné střídání. A to byla voda na mlýn havířovských florbalistů. Ti v poklidu drželi míček na svých hokejkách a dokázali rozhodující duel dotáhnout do vítězného konce.

„Škoda, že jsme takovým způsobem neodehráli i jiná utkání. Znojmo jsme doslova k ničemu nepustili, podali jsme skvělý taktický výkon,“ hodnotil utkání trenér Havířova Jan Gajdoš.

Po vítězství 7:2 zvítězil Havířov v sérii 3:2 na utkání a poslal Znojmo do první ligy. Do ní se Jihomoravané vrací po dvouletém účinkování v extralize. „Znojmu přeji hodně štěstí v návratu do extraligy. Nás teď čeká baráž, takže se musíme soustředit na další těžké zápasy,“ dodal Gajdoš. K tomu se vyjádřil i znojemský kouč. „Nezbývá nám než doufat v návrat do nejvyšší české soutěže,“ dodal Libor Šťasta.

Statistika:
Torpedo Havířov – TJ VHS Znojmo 7:2 (4:0, 0:1, 3:1)
Branky: 02:58 Michal Vydra, 05:37 Michal Šmída, 08:36 Pavel Kožušník (Martin Varta), 13:19 Michal Šmída (Pavel Kožušník), 42:32 Miroslav Kožušník (Pavel Kožušník), 45:58 Martin Varta (Pavel Kožušník), 50:37 Pavel Kožušník - 26:56 Josef Žižka (Tomáš Kucharič), 41:54 Petr Sláma (Ondřej Vrána).
Rozhodčí: Nováček – Vašíček. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 26:19. Diváci: 441.