Znojemský plavec Michal Rubáček se díky svému studiu na Univerzitě Palackého v Olomouci účastní již své druhé letní univerziády. A v Bangkoku se mu daří skvěle. Do závodů vstoupil hned osobním rekordem.

Ve svém prvním vystoupení na dvousetmetrové motýlkářské trati si rodák z Jaroslavic dohmátl pro osobní rekord. Bohužel skončil sedmnáctý a postup do B–finále mu utekl o jednu příčku.

„Je to velká škoda. Plavalo se mi opravdu dobře. Podal jsem své maximum, takže i přes ten nepostup můžu být spokojený,“ neskrýval nadšení z osobního rekordu znojemský plavec.

Devět setin

V sobotu se pak Rubáček postavil na bloky kraulařské stovky. V nabité konkurenci obsadil jednačtyřicáté místo, když zůstal devět setin za svým dalším osobním rekordem.

„Tahle trať byla nabitá plavci, kteří startovali už i v Austrálii na nedávném světovém šampionátu. Tak není divu, jak závod skončil,“ povzdechl si Rubáček.
Znojemského plavce čekají na univerziádě ještě tři závody.

„Jsem nominován ještě na stovku motýlek, dvoustovku kraul a v úterý plaveme štafetu v polohovém závodě,“ upřesnil svůj program. Zároveň neskrýval své ambice. „Ve štafetě chceme s klukama zaútočit na český rekord. A rád bych, aby se mi podařilo dostat se do jednoho finále. Jestli ne, budu zklamaný,“ dodává.

Jak vyplývá ze slov znojemského plavce, atmosféra univerziády v Bangkoku se hodně přibližuje nadcházející olympiádě. „Je to tady skvělý. Ať už co se týče organizace, konkurence i atmosféry. Hodně se to asi podobá olympiádě, která by se v těchto končinách měla konat příští rok. I proto je tu taková konkurence. Startují tu finalisti a medailisti z mistrovství světa. O tom svědčí i fakt, že tady měl startovat Ital Magnini. Ten na poslední chvíli účast zrušil,“ uzavřel Rubáček.