Jak uzpůsobit cvičení, když mám hypermobilitu? Čeho se vyvarovat?

Hypermobilita znamená nadměrnou pohyblivost. Ve vztahu ke cvičení fitness to znamená zvýšený rozsah pohybu v kloubech nad fyziologický rozsah. Může být podmíněný geneticky, nebo důsledkem nevhodného cvičení.

Hypermobilitou trpí zpravidla gymnastky nebo sportovci z podobných sportovních odvětví, při nichž je nadměrný rozsah pohybu podmínkou vysoké sportovní výkonnosti. Když říkám „trpí", mám na mysli případně negativní důsledky nadměrného uvolnění kloubů, a z toho plynoucí jejich nestabilitu. Ta může být příčinou poškození pohybového aparátu nadměrným opotřebením nebo zraněním.

Podle mého názoru je hypermobilita mnohdy nebezpečnější než hypomobilita čili zkrácený rozsah pohybu. Optimální je takový stav, kdy jsou klouby přiměřeně pohyblivé, ale přitom stabilní. A právě to bývá jedním z cílů cvičení ve fitness. V případě, že vám byla diagnostikována hypermobilita, vyvarujte se nadměrnému statickému strečinku, to znamená intenzivnímu protahování do krajních poloh. Zároveň je třeba zařadit do svého tréninku cvičení pro posílení a zpevnění pohybového aparátu. Doporučuji poradit se s fyzioterapeutem nebo zkušeným trenérem.

Má nějaký vliv to, jestli jde člověk cvičit dopoledne, nebo až odpoledne či večer?

Doba cvičení je velice individuální. Záleží na zvyku a na tom, jaké má kdo své biologické hodiny. Podstatnou roli samozřejmě hrají časové možnosti. Obecně platí, že by člověk neměl sportovat, pokud se cítí unaven, například v pozdních večerních hodinách. Rovněž není vhodné intenzivní sportování těsně před spaním. Naopak ranní nebo dopolední cvičení vás dokáže pozitivně naladit na celý den.

Je možno cvičit hned po operaci křížového vazu?

Záleží na tom, o jakou operaci se jedná. V první fázi po operaci vás čeká rehabilitační cvičení a teprve poté může následovat cvičení v posilovně s cílem posílení svalů a vazů, které odpovídají za pohyb a stabilitu kloubu. Konkrétní informace vám jistě poskytne váš ortoped nebo fyzioterapeut.