„Utkání rozhodly úvodní dvouhry, ve kterých jsme soupeři sebraly vítr z plachet,“ říká hodonínská hráčka Lenka Harabaszová.

Byla to právě zkušená stolní tenistka, která hned na začátku zrušila všechny papírové předpoklady, když předčila jedničku hostujícího týmu Danu Čechovou. „První zápas byl výborný, ale nevypadalo to tak jednoznačně, jak napovídá výsledek,“ tvrdí Harabazsová.

Ta se po prohraném prvním setu dostala do skvělého tempa a vyhrála 3:1. „S Danou mám poměrně vyrovnanou bilanci. Letos jsem ji porazila třeba v Českém poháru. Ona mi to ale tentokrát trochu usnadnila. Nechala mne ve druhém setu nadechnout, když pokazila dva servisy. Hra se srovnala a já jsem pak měla v některých momentech i trochu víc štěstí,“ přiznala opora Hodonína.

Harabaszová sice první mečbol ještě nevyužila, ale při druhém druhém pokusu už byla přesná a favorita poslala do vedení.

Druhý bod přidala Polka Natalie Partyková. Paralympijská vítězka poprvé ochutnala atmosféru finále nejvyšší české domácí soutěže, při své premiéře před zaplněnou hernou zdolala Mikulcovou 3:1. „Mám trochu velkou hlavu z těch bubnů, ale jinak to bylo skvělé. Holky mi o tom vyprávěly a já jsem se na tenhle zápas moc těšila. Jsem ráda, že se mi podařilo rychle překonat nervozitu a pak jsem vyhrála oba své zápasy,“ přiznala Partyková.

Stejným poměrem 3:1 pak Štrbíková přehrála Ertlovou. Domácí hráčce sice chvíli trvalo, než se rozehrála, ale postupem času se zlepšila a soupeřku nakonec jasně smetla. Rozhozená Ertlová pak nestačila ani na výbornou Harabaszovou. Triumf Hodonína završila Partyková, která si snadno poradila s Čechovou. „Chtěla jsem vyhrát, aby to bylo 5:0. Už kvůli fanouškům, kteří nás skvěle povzbuzovali. Jsou hodně důležití a my jsme se jim takto mohly odvděčit,“ prohlásila Partyková.

Zato početná výprava Moravského Krumlova odjížděla domů zklamaná. Přemožitel Břeclavi na Hodonín v pátek večer neměl, což uznal i hostující trenér Jiří Mikulec. „Spoléhali jsme na body od Dany Čechové, ale to se nepovedlo. Lenka Harabaszová hrála velmi dobře, předvedla spoustu jistých úderů, a to bylo pro další průběh utkání klíčové. My jsme si mnohem víc přáli, aby Dana hrála první zápas s Renátou Štrbíkovou, jenže to nevyšlo. Ale jinak si myslím, že diváci viděli zajímavé utkání a my už se moc těšíme za duel u nás doma. Myslím, že tam máme větší šanci soupeře potrápit,“ říká hostující kouč.

Druhé finálové utkání se hraje v sobotu 6. května v Moravském Krumlově. „Vedeme sice 1:0, ale zatím to vůbec nic neznamená. Série ještě zdaleka nekončí,“ ví Harabaszová. Úřadující mistryně a obhájkyně trofeje na Znojemsku čeká jiná hala i odlišné míčky. „Klidně to může být úplně opačně,“ připomíná hodonínská hráčka. „Jsme ale favorit a tuto roli bychom rády potvrdily i v dalších zápasech.“ dodala Lenka Harabaszová.

Finále extraligy žen ve stolním tenisu 2016/2017 1. utkání: SKST Mart Hodonín – TT Moravský Krumlov 5:0
stav série 1:0.
Výsledky: Lenka Harabaszová – Dana Čechová 3:1 (-7, 8, 9, 10), Natalia Partyková – Kristýna Mikulcová 3:1 (8,7,-4,9), Renáta Štrbíková – Simona Ertlová 3:1 (-6,5,2,4), Natalia Partyková – Dana Čechová 3:1 (5,6,-5,7), Lenka Harabaszová – Simona Ertlová 3:0 (8,8,5).

Poznala jsem úskalí hodonínské herny, říká Čechová 

Hodonín – Nespokojená s výsledkem i svým výkonem byla po úvodním finále v Hodoníně opora Moravského Krumlova Dana Čechová. Třiatřicetiletá stolní tenistka se chtěla ve známém prostředí vytáhnout, nakonec domů odjížděla zklamaná a s nepříjemnou porážkou.

Hodonínská odchovankyně v pátek večer nestačila na Lenku Harabaszovou, v závěrečné dvouhře pak podlehla také Polce Natálii Partykové. „Byla to hrůza,“ přiznala po neúspěšných výsledcích 1:3 Dana Čechová, která litovala především úvodní porážky s Harabaszovou. „První zápas mně nevyšel podle představ, pak se se mnou svezl celý tým,“ ví Čechová.

Podle ní měla hodonínská hráčka v rozhodujících chvílích o něco více štěstí. „Nemyslím si, že bych hrála nějak zvlášť špatně. Bylo to vyrovnané,“ říká dvojnásobná mistryně republiky ve dvouhře.

Účastnice olympijských her v Pekingu a Londýně se na souboje s mateřským klubem těšila, pikantní sérii ale nijak zvlášť neprožívá. „Je fajn vidět spoustu známých tváří, ale jinak je mi jedno, zda hraji s Hodonínem nebo Břeclaví. Je to finále, uspět chtějí oba týmy,“ připomíná Čechová, kterou stejně jako ostatní hráčky potěšili především příznivci. Páteční duel v Mart aréně zhlédly tři stovky diváků, které hlavním aktérkám vytvořily bouřlivé prostředí. Tolik bubeníků často nebývá slyšet ani při hokejových či fotbalových zápasech. „Jsem ráda, že ping-pong má v Česku takovou kulisu. Jenom bych si přála, abych zahrála ještě lépe a naše fanoušky trochu rozveselila,“ uvedla Čechová.

Ta společně se spoluhráčkami Ertlovou, Mikulcovou a Kapounovou ani po úvodním debaklu 0:5 nic nebalí. Stolní tenistky Moravského Krumlova věří, že doma budou ve výhodě. „Čeká nás jiná hala a odlišné míčky,“ připomíná Čechová.

I když v předcházejících vyhrocených finálových sériích mezi Hodonínem a Břeclaví často nehrálo domácí prostředí významnou roli, tentokrát může jedno z družstev dovést až k titulu. „V Hodoníně jsem hrála poprvé soutěžní zápas a poznala jsem úskalí místní herny,“ přiznává Čechová. „Je to jiné, než když tady trénuji. Zvykat si na podmínky a prostředí v zápase proti takovýmto soupeřkám je ale špatné,“ dodává.